Foto: TT Nyhetsbyrån/Skärmdump

Osaka tillbaka på podiet – brast ut i gråt

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Naomi Osaka, 23, höll sin första presskonferens sedan hon avbröt Franska öppna på grund av mental ohälsa. Då fick en fråga henne att börja gråta.

”Förskräckligt beteende”, skriver hennes agent Stuart Duguid i ett uttalande enligt The Guardian.

Världstvåan Naomi Osaka vägrade delta i presskonferenser under Franska öppna i maj och bröt sedan turneringen.

Efter det tog hon en paus från tennisen men var tillbaka lagom till OS i Tokyo. I natt, svensk tid, höll hon sin första presskonferens på länge då hon ska spela turneringen Cincinnati Open.

En reporter frågade Osaka om hur hon ser på att hon inte gillar presskonferenser men samtidigt behöver media för sina åtaganden utanför tennisplanen.

”Inte helt säker på hur jag ska balansera”

Hon bad reportern att förtydliga frågan, men svarade sedan utförligt.

– I den här frågan kan jag inte tala för alla, utan bara för mig själv, men sedan jag var yngre har media varit väldigt intresserade av mig och jag tror att det beror både på min bakgrund och på hur jag spelar. I första hand är jag en tennisspelare, vilket är varför många är intresserade av mig. Jag kan inte göra något åt att vissa saker jag tweetar eller säger skapar många artiklar, sa Osaka.

– Men jag ska också säga att jag inte är helt säker på hur jag ska balansera allt. Jag tar reda på det samtidigt som er.

”Förskräckligt beteende”

Under följande fråga brast Osaka sedan ut i gråt och man tog en några minuter lång paus i presskonferensen innan den fortsatte.

Hennes agent Stuart Duguid kritiserar reportern som ställde frågan.

”Alla som var där kommer att hålla med om att hans ton var helt fel. Förskräckligt beteende”, skriver han i ett uttalande.

”Insinuationen om att Naomis framgång utanför planen är tack vare media är en myt.”

Utöver Osaka har även gymnastikstjärnan Simone Biles nyligen pratat om press och psykisk ohälsa. Hon avstod även flera tävlingar under OS i Tokyo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.