Barbora Krejcikova Foto: Bildbyrån

Oseedad tjeckiska kan få fira dubbelt i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli dubbelt tjeckiskt firande i Öppna Franska, i Paris. Nya stjärnan Barbora Krejcikova, 25, spelar final i både singel och dubbel.  

– Jag har svårt att förstå att det här verkligen händer, säger Krejcikova.

Barbora Krejcikova, Tjeckien, är tidigare världsetta i dubbel men upplever en vår där hon slagit igenom stort som singelspelare. Fram tills för två veckor sedan hade hon aldrig vunnit en singelturnering, när hon segrade i Strasbourg.

I dag kan hon som oseedad i sin femte start i en Grand Slam vinna Öppna Franska på Roland Garros i Paris.

Dessutom är hon i final i dubbel, med Kateřina Siniaková.

– Jag har svårt att förstå att det här verkligen händer, säger Krejcikova, som för ett år sedan var rankad 114 på singellistan.

Sågs som ett underbarn

Nu klättrar hon snabbt på rankningen och lär nästa vecka lyfta ytterligare från sin 33:e plats. Krejcikova tackar förebilden Jana Novotna, som var hennes coach mellan 2014 och 2017, men som gick bort efter en tids cancersjukdom.

– Utan henne hade jag inte varit här, menar Barbora Krejcikova.

I singelfinalen ställs tjeckiskan mot ryska veteranen Anastasia Pavlyuchenkova, 29, som tagit den långa vägen till en match om sitt livs första Grand Slam-titel. Hon är den första damspelaren att spela 50 Grand Slam-turneringar utan att nå en final. Trots att hon har rekordet i antalet segrar mot top 10-spelare utan att själv vara så högt rankad.

Inför turneringen i Paris var ryskan 32:a i världen, bara en placering före finalmotståndaren Barbora Krejcikova.

– Mitt fjortonåriga jag hade nog gärna frågat mig varför den första finalen dröjt så lång tid, säger Pavlyuchenkova, som länge sågs som ett underbarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.