Paralympics – sista striden för pappa Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Rullstolstennis-spelaren Stefan Olsson har vunnit Wimbledon, men aldrig Paralympics, och gör nu som 34-årig tvåbarnsfar en sista satsning inför mästerskapet i Tokyo i slutet av sommaren.

– Målet är medalj, annars skulle jag inte åka dit, säger Stefan Olsson till SVT Sport.

Björn Borg, Stefan Edberg och Stefan Olsson är de enda svenskarna som har vunnit klassiska Wimbledon i singel. Skillnaden är att Olsson gjorde det i rullstol, både 2017 och 2018. Men i Paralympics har han än så länge bara tagit guld i dubbel, för nio år sen. Han är allra bäst på gräs.

– Jag har världens bästa slice och serve, och det passar bra på gräs, förklarar han.

Paralympics

Och hur ser du på hardcourt i Paralympics i Japan?

– Bra, det är en väldigt snabb hardcourt så det borde passa mig.

Krånglande höft

Det är bara det att kroppen har hunnit bli 34 år; höger höft krånglar efter 15 år som tennisproffs. Men den största anledningen att lägga racketen åt sidan efter Paralympics är inte kroppen. Hemma i Djurås finns fru och två barn. Dottern Vanessa är inte ens ett halvår gammal.

– Det har varit min tennis som styrt familjen hittills, men allt har sin tid, säger Stefan Olsson apropå prioriteringarna.

Samtidigt pågår fortfarande kapplöpningen med tiden, mot Paralympics. I sommar blir det flera stora tävlingar, ett formtest efter ett långt coronauppehåll. Offensive Olsson ska öva tålamod, och inte försöka avgöra allt på en gång.

– Jag måste gå ner lite i vikt i sommar, och bli lite mer snabbstartad med rullstolen, säger Stefan Olsson till SVT Sport.

Vad har du för målsättning?

– Jag har som mål att ta medalj. När jag spelar min bästa tennis är jag där uppe i toppen.

Och sen då, slutar du med vemod eller med glädje?

– Det är både och. Jag skulle kunna hålla på med tennis i hela mitt liv, men det kan också bli skönt att börja på något nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet