Rebecca Peterson har klättrat på rankingen i rekordfart. Foto: Bildbyrån

Svenska tennisstjärnan: ”Jag har aldrig blivit erbjuden att lägga mig”

Publicerad

Flera svenska tennisspelare vittnar om att de ofta blir erbjudna pengar för att lägga sig i matcher. Oftast sker det på lägre nivå. Men Sveriges bästa spelare har aldrig upplevt detta.
– Nej aldrig, berättar Rebecca Peterson som också medger att hon är väl medveten om problematiken.

Den svenska tennisspelaren Fred Simonsson berättade för SVT Sport häromdagen att matchfixningsproblematiken är utspridd och omvälvande.

– Det är ett ganska stort problem. Det är många som känner att de tjänar mer pengar på att samarbeta med någon utomstående, sade han till SVT Sport.

Fred Simonsson är rankad 850 i världen och spelar på den mindre kända ITF-touren future. Den svenska ettan Rebecca Peterson spelar på en högre nivå. Mestadels på WTA-touren. Hon har till skillnad från Simonsson, och flera andra spelare SVT Sport har varit i kontakt med, aldrig blivit erbjuden att lägga sig.

Skulle aldrig ta emot pengar

– Nej aldrig, berättar Peterson. Och skulle det ske skulle jag aldrig ta emot pengar.

Men hon är väl medveten om problematiken och tror att det är som det visar sig i SVT:s reportage – mer utspritt på lägre nivå.

– Jag kan tänka mig att det är värre på lägre nivå, men jag tror definitivt att det förekommer även på högre nivå – jag menar, varför skulle det vara felfritt där?

Vad tänker du om att det är så utspritt inom tennisen?

Det finns hopp

– Jag tror att vi alla tänker likadant, att det är väldigt tråkigt att det ska behöva vara så.

Men berättar hon, det finns hopp:

– Det finns jätteduktiga personer som jobbar dagligen med detta, även på ITF.

Upplever du att det blir bättre?

– Absolut, och det är superbra att det finns program och människor som gör detta för oss.

Kommentarerna väller in

Även om Peterson aldrig blivit erbjuden pengar för att lägga sig i en match eller ett set så får hon ändå skörda de fula frukterna av det – hoten.

– Det är kommentarer hela tiden på sociala medier. Och det är verkligen allt möjligt. Det kommer onödigt fula ord hit och det och de kallar en för massa saker. 99 procent är kopplade till betting och när man förlorar.

Hon utvecklar:

– Detta händer i princip alla på touren. Jag kan inte tala för andra men för mig gäller det att inte ta det för hårt, inte lägga uppmärksamhet på det.

Inte acceptabelt

– Det är absolut inte acceptabelt, men man får ju välja hur man ska tolka de.

Har du fått motta dödshot någon gång?

– Nej, säger hon efter en stunds tvekande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer