Aryna Sabalenka berättade om hatet hon upplever från andra tennisspelare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sabalenka: Har aldrig upplevt så mycket hat

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Aryna Sabalenka säger att hon är utsatt för hat.

För att hon är belarusiska.

– Det var svårt för mig att förstå att det finns så många som verkligen hatar mig utan någon riktig anledning. Jag menar, jag har inte gjort något.

Årets kvinnliga Australien Open-mästare Aryna Sabalenka säger att hon under damtouren mött hat i omklädningsrummen på grund av spänningar mellan ukrainska och ryska eller belarusiska spelare.

– Såklart finns det en massa som sprider hat på Instagram när man förlorar en match, men i omklädningsrummet – det har jag aldrig upplevt, säger belarusiska Aryna Sabalenka och fortsätter:

– Det var svårt för mig att förstå att det finns så många som verkligen hatar mig utan någon riktig anledning. Jag menar, jag har inte gjort något.

Världstvåan Sabalenka förlorade i söndags finalen i WTA-turneringen Indian Wells mot Kazakstans Jelena Rybakina.

Sabalenka skulle ha mött ukrainskan Lesia Tsurenko under Indian Wells men ukrainskan drog sig ur före matchen. Tsurenko sade att hon hade drabbats av en panikattack, och förklarade sedan att hon lämnat walk over efter det att hon pratat med WTA:s vd Steve Simon om organisationens hållning till Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

”Riktigt aggressiva mot oss”

Sabalenka säger att hon inledningsvis hade svårt att hantera stämningen i omklädningsrummet.

– Jag pratar fortfarande med några av ukrainarna, men det är några av tjejerna som är riktigt aggressiva mot oss. Så jag håller mig borta från dem.

De ryska och belarusiska spelarna stängdes av från fjolårets Wimbledon-turnering av de brittiska arrangörerna men Sabalenka säger att hon hoppas att man ändrar hållning i år.

– Jag var verkligen ledsen över beslutet (förra året), men jag kan inte kontrollera deras beslut. Och jag hoppas verkligen att de låter oss spela i år.

MER TENNIS: Alcaraz fina gest efter matchen: ”Ingen vill vinna så” (15/3)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carlos Alcaraz visade sitt stöd för Jack Draper efter matchen. Foto: Tennis TV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.