Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Serena Williams avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

Serena Williams lägger av: ”Nedräkningen har börjat”

Uppdaterad
Publicerad

En av tennisens största ser slutet på karriären. I en artikel i Vouge meddelar Serena Williams att hon har ambitionen att gå i pension efter US Open i september. ”Nedräkningen har börjat” skriver tennisstjärnan på sina sociala medier.

Serena Williams är ett av de absolut största namnen genom tiderna i tennisvärlden. Den 40-åriga amerikanskan inledde sin proffskarriär redan som 14-åring år 1995, har vunnit 23 individuella Grand Slam-titlar och i långa perioder helt dominerat sporten.

Nu meddelar tennisikonen att hon planerar avsluta sin aktiva karriär.

I magasinet Vouge uttrycker Williams, om än något kryptiskt, att US Open kommer bli hennes sista tävling. Turneringen spelas i New York i månadsskiftet augusti och september.

”Det är det svåraste jag någonsin kan tänka mig göra. Jag vill inte att det ska vara över, men samtidigt ser jag fram emot vad som komma skall. Jag kommer sakna er” skriver Serena Williams bland annat i artikeln, där hon också reflekterar över hur hon har utvecklats som människa över åren.

Vill utveckla andra sidor av sig själv

Instagram beskriver tennisstjärnan ytterligare sina känslor:

”Det är alltid svårt när du älskar något så mycket. För gud vad jag älskar tennis. Men nedräkningen har börjat. Jag måste fokusera på att vara en mamma, på mina drömmar och att äntligen få tid att utforska en annan, mer spännande sida av Serena. Jag kommer njuta av de kommande veckorna.”

Har blivit en ikon även utanför tennisen

Förutom sina sportsliga framgångar har Serena Williams tillsammans med sin syster Venus blivit kända långt utanför tennis-courten.

Familjen Williams växte upp i förorten Compton, Kalifornien, där pappa Richard tidigt var fast övertygad om att döttrarna skulle bli tennisproffs. Deras strävan att som en svart familj lyckas inom en vit sport, och pappans hårda drillande, har bland annat skildrats i filmen ”King Richard” som kom 2021.

De senaste åren har Serena Williams dragits med skadebekymmer. Hon vann sin senaste Grand Slam i Australien Open 2017, samma år som hon blev mamma till en dotter.  Sedan dess har Williams jagat Margaret Courts rekord på 24 titlar från 1975 och US Open på hemmaplan blir med andra ord sista chansen att tangera den makalösa siffran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Serena Williams avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

Vem är Serena Williams?

Född: 1981 i Michigan, USA (40 år)

Meriter: 73 segrar i karriären, varav 23 grand slams

Vunnit Wimbledon 7 gånger, Australian Open 7 gånger, US Open 6 gånger och Franska mästerskapen 3 gånger. Vunnit 14 grand slams i dubbel. Rankad världsetta i singel i 319 veckor i följd. Rankad världsetta i dubbel. Tagit 4 OS-guld, 1 i singel och 3 dubbel.

Har spelat i ungefär 1 miljard kronor i prispengar, den bäst betalda kvinnliga idrottaren genom tiderna.

Familj: Systern Venus, som vunnit sju grand slam-titlar. Pappa Richard som tränat systrarna hela livet. Maken Alexis Ohanian, grundare av internetforumet Reddit. Paret har dottern Olympia, fyra år.

Aktuell: Ska spela US Open vid månadsskiftet. Därefter kan karriären vara över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.