Foto: TT Nyhetsbyrå

Sjarapova erkänner positivt dopningstest

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sjarapova, 28, har dopat sig. Ryskan erkände under måndagskvällen att hon tagit meldonium, samma medel som Abeba Aregawi åkte fast för.

– Jag tar fullt ansvar efter ett stort misstag och ber om ursäkt, jag vill inte sluta min karriär på det här viset och hoppas på en andra chans, säger Sjarapova starkt rörd efter att ha läst från en lapp från en presskonferens hon själv kallat till efter att ha fått det meddelat via ett brev från det internationella tennisförbundet och kommer nu att samarbeta med myndigheterna fullt ut. Hon är avstängd under utredningen.

Världssjuan testades positivt i samband med Australian Open för sex veckor sedan, vilket är den senaste tävlingen Sjarapova ställt upp i.

– Jag fick ett email från Wada den 22 december om förändringarna på listan men jag klickade inte på den länken, säger den förra världsettan.

Tagit medlet sedan 2006

– Det handlar om meldonium och Wada har meddelat mig, säger Sjarapova som berättar att hon tagit medlet till och från sedan 2006 efter hälsoproblem. Det blev förbjudet först den 1 januari i år. 

– Jag visste inte om att det blev förbjudet sedan den 1 januari, förklarar Sjarapova. Hon har siktet fast inställt på att komma tillbaka på touren.

Hjärtmedicinen meldonium utvecklades i Lettland och inkluderades på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år – efter att ha varit på bevakningslistan i ett år – och Sjarapova hävdar att hon har använt medlet sedan 2006.

Befarade diabetes

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, säger Sjarapova.

Tennisstjärnan har varit skadad långa perioder och när hon igår kallade till presskonferens för att för att berätta om ”ett viktigt tillkännagivande” var det många som trodde att hon gett upp på grund av skadorna. Men det var något värre.

– Jag vet att många av er trodde att jag skulle berätta om att jag skulle lägga av men om jag skulle göra det skulle jag inte välja ett hotell i Los Angeles centrum med en sådan här ful matta, säger Sjarapova med förmågan till humor i behåll.

– Jag är fortfarande skadad och håller på att jobba med rehaben, säger Sjarapova.

Fakta: Fem meldoniumfall

10 januari: Olga Abramova, Ukraina, skidskytte.

14 januari: Eduard Vorganov, Ryssland, cykel.

23 januari: Artem Tyshchenko, Ukraina, skidskytte.

29 februari; Abeba Aregawi, Sverige, friidrott.

7 mars: Jekaterina Bobrova, Ryssland, konståkning.

7 mars: Maria Sjarapova, Ryssland, tennis.

Maria Sjarapova

Född: Den 19 april 1987 i Njagan, Ryssland.

Bor: Bradenton, Florida, USA.

Blev proffs: 2001.

Meriter: Har vunnit Franska mästerskapen två gånger (2012, 2014) och övriga grandslam-turneringar en gång (Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008). Tog OS-silver i London 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.