Lorenzo Sonego tog sitt livs största seger när han besegrade världsettan Novak Djokovic i Wiens kvartsfinal. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skrällen: Italiensk doldis utklassade Djokovic

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Novak Djokovic åkte på årets tredje förlust när han oväntat åkte ut i Wiens kvartsfinal.

Den omeriterade italienaren Lorenzo Sonego slog ut serben med 6-2,6-1 på 68 minuter. 

Det är ett resultat som sänder ut chockvågor i tennisvärlden. Det var första gången som Djokovic förlorade mot en lucky loser och första gången som Sonego slog en topp 10-spelare.

– Jag försökte göra mitt bästa. Det är den bästa vinsten i mitt liv i den bästa match jag spelat, Novak är bäst i världen. Jag spelade så bra i dag och jag gillar turneringen så mycket. Jag är så lycklig, säger Sonego, som var en lucky loser (förlorade i kvalet men fick ändå plats i huvudturneringen), i tacktalet från innerplan iförd munskydd.

Djokovic stod för många egna misstag och få vinnare och kunde bara le åt Sonegos storspel. Turin-bon firade stora triumfer med sin serve och tunga forehand.

– Jag kommer att gå vidare från det här resultatet och ser fram emot nästa kapitel. Jag är skadefri och ser fram emot en stark avslutning i London, säger Djokovic och tänker på ATP-slutspelet om två veckor.  Han var glad åt att ha skaffat sig nya poäng på rankingen och befäste trots allt sin position som världsetta. 

Skrällarnas afton i Wien

25-årige Sonego, som trivs bäst på grus, är rankad 42:a i världen och har som bäst nått fjärde omgången i en Grand Slam, vilket inträffade i Paris för ett par veckor sedan.

I matchen innan hade hemmaspelaren Dominic Thiem, som vann US Open, blivit utslagen av ryssen Andrej Rublev som vann med 7-6(7-5),6-2. Även världssexan Daniil Medvedev förlorade denna skrälltyngda dag. Kevin Anderson vann med 6-4,7-6(7-5). På ett par timmar förlorade alltså världsettan, världstrean och världssexan i Wiens kvartsfinal.

ARKIV: Här blir Novak Djokovic diskad ur US Open (6 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.