Skrällen: Sofia Kenin vann Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Kenin hade aldrig varit förbi andra rundan i Australian Open inför årets turnering.

Nu står hon som mästare.

Amerikanskan vann en dramatisk final mot den förra världsettan Garbiñe Muguruza.

– Min dröm har blivit sann, säger hon.

Få, om ens någon, hade nog för två veckor sedan tippat att den 21-åriga amerikanskan Sofia Kenin skulle vinna årets första Grand Slam, Australian Open.

Kenin hade inför tävlingen aldrig varit förbi den andra rundan i Melbourne, och hade aldrig tagit sig längre än till den fjärde rundan i en Grand Slam över huvud taget.

Australian Open

Tidigt break

Men hon har gått från klarhet till klarhet under turneringen, och vann i dag den dramatiska finalen mot den tidigare världsettan, Spaniens Garbiñe Muguruza.

Det första setet vann Muguruza efter att ha brutit Kenins set redan i det tredje gamet och vann setet med 6–4. Men i det andra var det Kenin som bröt ganska tidigt, och vann setet med hela 6–2.

Tog över i tredje

Finalen avgjordes därmed i ett tredje och direkt avgörande set. Och där var det Sofia Kenin som var starkast. Avgörandet kom drygt halvvägs in i setet.

Vid ställningen 2–2 hade Muguruza hela tre breakbollar, men efter några fantastiska poäng så hade helt plötsligt Kenin fördel – och vann då en lång poäng.

Dubbelfel av Muguruza

I gamet efteråt fortsatte Kenin att segla på energin som hon fick i det tidigare gamet, och spelade sig fram till en breakboll. Och trots att Muguruza är fem år äldre och betydligt mer erfaren (hon har bland annat två Grand Slam-titlar) så darrade hon, och slog ett dubbelfel.

Ett dubbelfel blev det även i hennes nästa servegame, och Kenin vann därmed sin första Grand Slam-titel och såg knappt ut att tro sin ögon när segern var klar.

– Min dröm har blivit sann! Jag kan inte beskriva känslan, för det är så känslosamt. Jag har jobbat så hårt för det här. Om du har en dröm: Jobba för det, för det kan bli verklighet, sade hon i sitt segertal.

– Det här har varit de två bästa veckorna i mitt liv.

”Spelade fantastiskt”

Muguruza, som så klart blev besviken när matchen förlorades, visade stor ödmjukhet i sitt tal på planen efter matchen.

– Grattis, Sofia! Du spelade fantastiskt bra och gjorde en bra turnering och förtjänar trofén. Vi kommer helt säkert att få se dig i fler finaler framöver, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet