Foto: Bildbyrån

Skrällen: Thiem slog ut Nadal i Melbourne

Uppdaterad
Publicerad

Det blev sjätte gången gillt för Dominic Thiem mot Rafael Nadal i en Grand Slam-match. Österrikaren slog ut den förstaseedade spanjoren med 7-6(7-3),7-6 (7-4),4-6,7-6 (8-6) och är klar för semifinal i Australian Open.

– Han spelade med väldigt mycket energi och beslutsamhet så all credd till honom. Jag tycker ärligt talat att jag inte gjorde en dålig match, säger Nadal på presskonferensen.

Det blev en mycket jämn match mellan de två grusspecialisterna, som mötts i finalen i Franska mästerskapen de två senaste åren. Hawkeye fick jobba för högtryck med någon millimeter in och någon centimeter ut i detta extrema drama.

Australian Open

– Det blev en ofattbar match, en episk match. Det var väldigt hög nivå från oss båda. Jag fick ta det metodiskt game för game, det var så små marginaler, säger Thiem.

Men i de avgörandena lägena var den femteseedade Thiem starkast. Han vann de två första seten i tiebreak. Nadal tog det tredje med 6–4 innan även det fjärde setet gick till tiebreak. Och till slut, efter fyra timmar och tio minuter kunde österrikaren säkra segern efter 8–6 i tiebreak.

Thiem får nu ta sig an en semifinal mot tyske Alexander Zverev.

Möter 22-årig tysk i semifinal

För Thiem, 26, är det första gången som han går långt i Australian Open. Han har nu mött Nadal 15 gånger och vunnit fem. Fem gånger tidigare har han förlorat mot Nadal i grand slam-matcher.

Nadal har bara vunnit Australian Open en gång tidigare, 2009. Han var i final i turneringen i fjol, där Novak Djokovic blev för svår.

Thiems semifinalmotståndare Alexander Zverev blev klar för sin första grand slam-semifinal i karriären efter att ha slagit ut den schweiziska stjärnan Stan Wawrinka.

SE MER: Här knockar Nadal nästa bollflickan – tröstar med puss

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet