Holger Rune under dagens match i Kungliga tennishallen. Foto: TT

Rune förste dansk till final i Stockholm Open

Uppdaterad
Publicerad

Det danska stjärnskottet Holger Rune är klar för final i Stockholm Open efter att ha slagit Alex De Minaur med 4-6,7-6(7-1),7-5 i semifinalen. Därmed skrev han ett stycke tennishistoria genom att som första danska spelare nå finalen i Stockholm i turneringen som spelats sedan 1969.

– Det var supertufft och jag var i underläge nästan hela matchen. När jag på något sätt lyckades ta andra set lyckades jag höja min nivå och fick en bra start i tredje set och kunde stanna i ögonblicket. I slutet handlade det om vem som vann de viktiga poängen, säger Rune till SVT Sport.

Rune får möta den toppseedade världsfemman Stefanos Tsitsipas i finalen. Greken slog finländaren Emil Ruusuvuori med 6-2,6-2 i en ensidig tillställning. Tsitsipas var den starkare och kunde styra spelet från baslinjen. 

– Det var säkert. Jag returnerade bra och kunde kliva in i banan vid några tillfällen. Jag var den som styrde och gjorde ett bra jobb, säger Tsitsipas, som känner sig hemma i Stockholm.

– Det är alltid speciellt och jag trivs med den nordiska mentaliteten och kulturen, säger Tsitsipas som var på läktaren som redan tolvåring och tog sin första ATP-titel i Stockholm 2018.

Rune skaffade sig två matchbollar i De Minaurs serve, brände den första, och vann matchen efter att De Minaur slagit ut i korridoren. Det blev ett återhållet segerjubel efter att De Minaur valt att granska matchbollen på hawkeye.  Rune spelade med små marginaler och förutom de många vinnarna hade han mängder med egna misstag.

Vann dråplig poäng med tappat racket

När 19-årige Rune gick fram på nät och slog i detsamma och förlorade det första setet skickade han upp en boll på läktaren i frustration.

Rune vann helt klart turneringens mest dråpliiga poäng. Vid 3-3 i andra set och 30-0 till De Minaur servade australiern. Rune returnerade och tappade racketen. De Minaur trodde att poängen redan var vunnen och lade bara löst tillbaka bollen. Rune plockade dock snabbt upp sitt racket och kunde returnera och Di Minaur blev överrumplad och missade returen framme vid nät.

– Jag har nog aldrig sett något sådant förut. Måste vara jobbigt för De Mianur som trodde att han redan vunnit poängen, säger SVT Sports expert Magnus Gustafsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Holger Rune tappar racket – men vinner poängen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.