Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefano Tsitsipis vann ATP-slutspelet i London. Foto: Peter Nicholls/Reuters/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stefanos Tsitsipas tog hem ATP-slutspelet efter dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Stefanos Tsitsipas tog hem ATP-slutspelet 2019.
Han vann finalen mot Domonic Thiem efter stor dramatik.
Det hela avgjordes med ett spännande tiebreak.
– Jag är så lättad, säger han.

2019 års final av ATP-slutspelet blev högdramatisk.

De båda slutspelsdebutanterna, greken Stefanos Tsitsipas och österrikaren Dominic Thiem, bjöd ömsom på magnifik tennis, och ömsom på nervöst spel med enkla missar.

Upp och ner

Efter ett jämnt förstaset, där båda höll sina server och det avgjordes först i tiebreak – till Thiems fördel – kom ett andraset där Tsitsipas bröt direkt och gick upp till 4–0 och vann med 6–2.

– Ärligt talat så har jag ingen aning om hur jag kunde spela så pass bra i det andra setet, säger Tsitsipas i den officiella segerintervjun efter matchen.

Men i det tredje och avgörande setet blev det åter riktigt jämnt. Tsitsipas bröt fram till 2–1, men efter ett par svaga bollar av Tsitsipas en stund senare kunde Thiem bryta tillbaka till 3–3.

Välspelat tiebreak

Eftersom Thiem servade först i det tredje setet, och båda spelarna höll sina servar, så hade Tsitsipas kniven mot strupen i två games – men han pallade pressen och tog setet – och matchen – till ett helt avgörande tiebreak.

– Nervarna var lite... Det var lite nervöst att för första gången spela i en så pass stor match, säger Tsitsipas.

Där blev det, trots matchens enorma magniutud, några högkvalitativa bolldueller. Det svängde fram och tillbaka. Först vann Tsitsipas två bollar i Thiems serve. Men sedan kom Thiem tillbaka och tog två bollar i Tsitsipas serve – och två bollar själv.

Avgjorde på andraserven

Men därefter stod han för en enkel miss från baslinjen, och 21-årige Tsitsipas fick chansen att serva hem matchen.

Och det gjorde han. Först slog Thiem, efter en lång slagväxling, bollen något enkelt i nät. Och sedan, på andraserven, returnerade Thiem ut.

Thiem släppte då racket, gick ner på knä varpå han klev upp och höll händerna för pannan och knappt tycktes förstå vad som hänt.

– Jag är så pass lättad över att jag gjorde en så pass bra insats, säger Tsitsipas.

– Det var jämnt. Båda kämpade 100 procent hela vägen till slutet. Du förtjänar det verkligen och jag hoppas sannerligen att vi kommer att ha några fantastiska finaler i framtiden, säger Thiem.

Turneringssegern är den största i Stefanos Tsitsipas karriär och totalt spelade han ihop 2 656 000 dollar i prispengar för sina fem matcher i London, alltså knappt 26 miljoner kronor.

Resultat ATP-slutspelet

Visa

singel, final

Stefanos Tsitsipas, Grekland–Dominic Thiem, Österrike, 6–7 (6–8), 6–2, 7–6 (7–4).

Dubbel, final

Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, Frankrike–Raven Klaasen, Sydafrika/Michael Venus, Nya Zeeland, 6–3, 6–4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer