Stefano Tsitsipas (höger) skrällde mot Rafael Nadal. Foto: Paul Crock/AFP/TT

Stefano Tsitsipas vände och vann – skrällde mot Rafael Nadal i Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan förlorade Stafanos Tsitsipas semifinalen i Australian Open mot Rafael Nadal. I år fick han revansch i kvartsfinalen efter en makalös vändning.

I semifinalen väntar Daniil Medvedev.

Världstvåan i tennis, Rafael Nadal, hade inte tappat ett set inför kvartsfinalen, såg inledningsvis ut att få en lika enkel resa genom kvartsfinalen och vann de två första seten. I det tredje höll spelarna sina egna servegame och det fick avgöras i tiebreak, som greken Tsitsipas vann (7–4).

I det fjärde bröt Tsitsipas Nadals serve en gång, och i det femte bröt han fram till 6–5 för att sedan serva hem matchen.

Australian Open

Den femteseedade Tsitsipas slog Nadal för andra gången. När de senast möttes, i Australian Open 2019, vann Nadal semifinalen. Nu fick Tsitsipas revansch och är framme i sina andra semifinal i Melbourneturneringen.

”Är mållös”

Tsitsipas är blott den tredje som lyckas vända 0–2 till seger mot Nadal.

– Jag är mållös, har inga ord som kan beskriva vad som hände. Det är otroligt. Jag lyckades, jag fajtades och tog ut allt jag hade på banan, säger greken i segerintervjun.

– Jag var väldigt nervös i början, men i tredje set började allt funka. Jag fokuserade i dag på att behålla lugnet, det var därför jag lyckades. Nu ska jag ta ett isbad och göra mig redo för semifinalen. Jag ser fram emot att spela bra tennis där.

Ryskt möte

Där får han möta Daniil Medvedev som besegrade sin ryske landsman Andrej Rubljov i tre raka set i kvartsfinalen.

I november tog Daniil Medvedev sin hittills största seger i karriären, när han vann ATP-slutspelet. Kvartsfinalen mot landsmannen och nära vännen Andrej Rubljov blev en oväntat ensidig historia. Inte främst för att Rubljov underpresterade, utan för att Medvedev spelade på en annan nivå.

– Det är aldrig lätt att möta vänner, men vi är sådana tävlingsskallar att det inte spelar någon roll. Man är bara fokuserad på att vinna, fokuserad på att nå semifinal i en grand slam, sade Medvedev i segerintervjun i Eurosports sändning.

”Väldigt stolt”

Han imponerade på sig själv genom att vinna i tre raka set, 7–5, 6–3, 6–2, i den tryckande hyttan.

– Det här var definitivt en av de bästa matcherna jag har spelat, inte bara på senare tid utan det senaste året.

– Jag är nog en av de första spelarna som lyckas göra Andrej så här trött efter en match, och det är jag väldigt stolt över.Han spelade riktigt bra och ändå lyckades jag vinna i tre raka set utan något tiebreak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet