Roger Federer och Rafael Nadal är två stjärnor som är med och stöttar sämre betalda spelare på ATP- och -WTA-touren. Foto: TT

Stjärnspelarna startar stödfond

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnorna Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer får som de vill. De stora tennisorganisationerna tänker starta en stödfond till de lägre rankade spelare som knappt får mat på bordet under coronakrisen.

Dam- och herrtouren WTA respektive ATP ska administrera fonden och andra som står bakom initiativet är Internationella tennisförbundet och de fyra Grand Slam-turneringarna.

”Alla sju intressenter satsar betydande bidrag. Stödfonden kommer att presenteras så snart alla detaljer är på plats”, skriver ATP i ett pressmeddelande.

Många tennisproffs som är lågt rankade och inte har spelat in så mycket pengar är i ekonomisk kris eftersom de saknar inkomstmöjligheter när det nu inte finns några tävlingar.

Det var för några dagar sedan som tennisstjärnorna, med spelarrådets ordförande Novak Djokovic i spetsen, berättade att de ville starta en stödfond för lågt rankade spelare. Då pratades det om att spelarna på ATP-touren skulle bidra.

50 procent kan tvingas sluta

Uppropet startades med att den georgiska spelaren Sofia Shapatava, 31, rankad 375:a i världen, lyfte frågan för en dryg vecka sedan efter en dryg månad utan tävlingar.

– Jag är väldigt orolig inför de närmaste två-tre månaderna. Skillnaden mellan lägre rankade spelare och högre rankade spelare är enorm. Om 50 procent av spelarna tvingas sluta så tror jag inte tennisen kommer att överleva, sade hon då.

ARKIV: Stjärnor vill ge miljoner till konkurrenter (19 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.