Iga Swiatek har lagt tennisvärlden under sina fötter. Foto: TT

Swiatek tar paus efter att ha firat med vatten

Uppdaterad
Publicerad

Iga Swiatek tog steget ut ur anonymiteten till att bli en nytänd stjärna på tennishimlen efter segern i Franska öppna i lördags.  Det har blivit för hysteriskt hemma i Polen och nu ska tonåringen träna mer utomlands.

19-åringen kommer att ta en kort paus innan hon sätter igång förberedelserna inför Australian Open i januari. Efter vinsten på Roland Garros steg Swiatek från 54:e till 17:e plats på rankingen och kommer att vara seedad i nästa Grand Slam.

I och med segern och den nya stjärnstatusen kan inte Swiatek hänga omkring i Warszawa och vara en i mängden framöver. Enligt hennes tränare Piotr Sierzputowski kommer man framöver att träna mer utomlands framöver.

– Jag vill tacka alla i Polen som tittade på matchen. Jag vet att det är ganska galet där nu, sade Swiatek i sitt tacktal efter vinsten i lördags.

Sierzputowsk är imponerad på det sätt som Swiatek upprätthåller sin seriösa inställning till sporten och berättar om en episod på en japansk restaurang där fler celebriteter deltog för att fira titeln.

– Vi skålade (i alkohol) för hennes hälsa vilket hon givetvis vägrade, vilket gjorde ett stort intryck på mig. Hon hade ju vunnit en sådan stor turnering, säger Sierzputowsk till Reuters.

Det blir alltså inget WTA-slutspel i Shenzen, Kina, den 8-15 november där de åtta bästa på rankingen är kvalificerade.

Fadern OS-deltagare i rodd

Nu gäller det att hålla i rutinerna och att Swiatek, som blev första polska spelare att vinna en Grand Slam i singel, behåller fötterna på jorden.

– Iga är så professionell. Om de professionella helt plötsligt skulle ändra beteende efter ett sådant resultat skulle det inte vara bra. Jag är stolt över att hon kan behålla lugnet på ett så bra sätt, säger tränaren.

Hon flög hem till Polen i ett privatflyg som en av hennes sponsorer ordnat. Swiatek har idrottsligt påbrå då hennes far var OS-deltagare i rodd för Polen.

Även om Sierzputowsk är imponerad av sin adept vet han att det är många komponenter som måste stämma för att succén ska bli varaktig.

– Det faktum att hon kunde göra detta i en turnering betyder inte att hon kommer att kunna göra det regelbundet. Jag vet att hon hade kapaciten sett till vad hon presterat på träning. Men vi måste komma till en nivå där denna typ av spel är normalt för henne, säger tränaren.

Det är svårt att etablera sig allra överst inom damtennisen. I de 14 senaste Grand Slam-turneringarna har tolv olika spelare vunnit. Det är bara Simona Halep och Naomi Osaka som vunnit två turneringar under den tiden.

KLIPP: Därför vinner så många olika damer i Grand Slam (10 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.