Foto: TT Nyhetsbyrån

Osaka ändrar sig: Spelar semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsvärldens protester sprider sig efter helgens skjutning av den svarta amerikanen Jacob Blake i Wisconsin.

Nu pausas den pågående tennisturneringen i New York under ett dygn för att belysa sociala orättvisor i USA.

”Det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksamhet än att se mig spela tennis”, skriver stjärnan Naomi Osaka på Twitter.

Först vägrade basketspelarna i Milwaukee Bucks spela sin NBA-match.

Damernas WNBA följde snart efter och sedan strömmade protesterna mot rasism och polisövergrepp in.

KLIPP: Milwaukee bucks vägrade lämna omklädningsrummet och bojkottade match fem i NBA-slutspelet.

Från baseboll till fotboll och vidare till amerikansk fotboll. Och till tennisen.

Den pågående WTA- och ATP-turneringen i New York kommer i solidaritet med protesterna under torsdagen att lägga ner racketarna.

”Som en idrott tar tennisen kollektivt ställning mot ojämlikhet baserad på hudfärg och sociala orättvisor som åter har blossat upp i USA”, skriver WTA- och ATP-tourerna i ett gemensamt uttalande tillsamman med det amerikanska tennisförbundet. Spelet ska upptas på fredag.

”Jag mår illa”

Beskedet kom någon timme efter det att stjärnan Naomi Osaka gått ut på Twitter och sagt att hon inte tänkte spela sin semifinal.

”Mer än jag är en idrottsutövare är jag en svart kvinna. Och som en svart kvinna känner jag att det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksamhet än att se mig spela tennis”, skrev världstian Naomi Osaka på Twitter.

Osaka, som tävlar för Japan, har haitisk-japansk bakgrund men har bott USA sedan hon var en liten flicka.

Tennisstjärnan vann under onsdagen sin kvartsfinal mot Anett Kontaveit i WTA-turneringen i New York och meddelade först att det inte skulle bli någon semifinal för hennes del. Men under dagen har Osaka ändrat sig och tänker spela semifinalen.

– Jag har pratat med WTA och USA:s tennisförbund och gått med på att spela semifinalen på fredag. De erbjöd sig att skjuta upp alla matcher tills på fredag och enligt mig så ger det mer uppmärksamhet åt rörelsen, säger Osaka enligt Reuters.

”Jag mår illa av att se polisens fortsatta folkmord på svarta människor. Jag blir utmattad av att se nya hashtaggar var och varannan dag och jag är extremt trött på att höra samma samtal om och om igen. När tar det slut?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.