Kokkinakis inför Australian Open förra året. Foto: TT

Tennisspelaren på väg tillbaka efter körtelfeber: ”Jag kunde inte äta”

Uppdaterad
Publicerad

Australiern Thanasi Kokkinakis drabbades hårt av körtelfeber och tappade tio kilo och kunde inte andas under den nattliga sömnen.

– Jag fick byta tröja fyra, fem gånger under natten och sängen var dränkt av svett, säger 24-åringen.

Det var andningen och halsen som han hade mest problem med.

– Halsen höll på att ta kol på mig och det släppte inte. Det kändes som om någon hade kört ner rakblad i halsen så jag var tvungen att uppsöka sjukhus i Melbourne när han förberedde sig inför Australian Open.

Australian Open

Men det hjälpte inte utan när han kom hem till Adelaide fick han uppsöka sjukhus igen.

– Det blev sämre och jag kunde inte äta och hade svårt att dricka vatten.

Den 24-årige australiern har hög potential och slog Roger Federer i Miami 2018 men missade årets första Grand Slam i hemlandet på grund av sjukdomen.

Trodde att det berodde på gräsbränderna

– Jag tappade tio kilo eftersom jag inte kunde äta. Jag försöker att hålla mig i form och inte bli galen. Jag ser inte för långt framåt och vill inte pressa kroppen för mycket, säger Kokkinakis till Reuters och hoppas att uppehållet under coronapandemin kan underlätta för en comeback.

Skador i framför allt armbågen och knän har gjort att han inte fått ut sin fulla potential. Högstaplatsen på världsrankingen var som nummer 69 från 2015.

– Jag försökte komma tillbaka på banan i slutet av december innanjag förstod att något var fel, och jag tog slut fort menjag trodde att det kunde vara gräsbränderna med all rök.

Söderling: ”Handlade om sekund för sekund att överleva”

Robin Söderling stod på toppen av sin karriär, som bäst rankad fyra i världen, när han vann Båstads turnering 2011 och sedan gick in körtelfebersmörkret och sedan fick avsluta karriären 2015 efter att  aldrig ha återhämtat sig från sjukdomen.

– Jag kan inte ens förklara hur dåligt jag mådde. Många har frågat, men det är så svårt att sätta ord på det. Vissa perioder var kroppen så slut att jag bara sov och sov. Men helt plötsligt gick det över till att jag fick hjärtklappning och panikångest. Och jag kunde vakna på morgonen, de gånger jag väl kunnat sova på natten, och känna att ”hur fan ska jag ta mig igenom den här dagen? Det finns inte en chans”. Det var total kaos i kroppen. Då handlade det om att sekund för sekund försöka överleva,  berättade Söderling i podden ”Holmgren Möter” i november 2016.

Söderling är nu svensk Davis Cup-kapten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet