Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anhelika Kalinina var helt slutkörd med lycklig efter segern i Rom. Foto: TT

Tillägnade segern det ukrainska folket: ”Hoppas ge ett litet hopp”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags spelade Anhelina Kalinina i 3.41 i årets längsta match på WTA-touren. I dag gick ukrainskan en ny maratonmatch och besegrade ryskan Veronika Kudermetova med 7-5,5-7,6-2 och gick final i storturneringen i Rom. Efteråt vägrade hon att skaka hand med ryskan.

– Hon är från Ryssland och det är ingen hemlighet till att jag inte skakar hand. Hon kommer från landet som attackerar Ukraina, säger Kalinina.

– Med tanke på vad folket genomgår i Ukraina hoppas jag ge ett litet hopp och ge lite positiva känslor till mitt folk, säger Kalinina, vars hela familj flyttat till Kiev efter att deras stad Nova Kakhovka i södra delen av landet är under rysk ockupation.

Med årets längsta match i benen gick det överraskande enkelt för 47-rankade Kalinina som vann första set med 7-5 och gick fram till 5-3 i andra.

Då ändrade matchen helt karaktär och den tolfterankade ryskan Kudermetova vann 16 raka poäng och setet med 7-5.

Kalinina var illa ute och tog en lång paus i omklädningsrummet innan skiljesetet. Hon fick en skarp uppmaning av domaren att inte vara borta mer än fem minuter.

Matchen spelades klart i regn

Sedan vände matchen igen och Kalinina fick det mesta att stämma och vann det avgörande tredje setet med klara 6-2 i en match som tog nästan tre timmar att slutföra – precis innan regnet skrämde iväg åskådarna från arenen.

– Jag kände knappt mina ben och var så trött. Det har varit så många tresetsmatcher den senaste tiden och det är knappt att jag ens kan gå, säger Kalinina i C Mores sändning.

Kalinina är nu klar för sin första Masters 1000-final. Hon möter segraren av Jelena Ostapenko och Jelena Rybakina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.