Foto: TT

Tränaren om bojkotten: Vill skapa förändring

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Naomi Osaka bojkottar medier under Franska mästerskapen för att tvinga fram en förändring.

Det säger hennes belgiske tränare Wim Fissette.

– Naomi har möjligheten att använda hennes superstjärnestatus till att adressera problem och initiera förändring, säger han.

Naomi Osaka meddelade inför grand slam-turneringen i Paris att hon inte tänkte delta på presskonferenserna efter sina matcher. Världstvåan hävdade att mötena med pressen påverkar hennes mentala hälsa negativt.

Och 23-åringen höll vad hon lovat efter segern mot rumänskan Patricia Maria Tig i första omgången.

Osaka fick böta 15 000 dollar, cirka 125 000 kronor, och dessutom riskerar hon, om bojkotten fortsätter, att diskvalificeras både från Franska mästerskapen och komma grand slam-turneringar.

Under söndagen twittrade japanskan att ”Ilska är en brist på förståelse. Förändring gör människor obekväma”. Nu har hennes tränare Wim Fissette också betonat att målet med bojkotten är att uppnå en förändring.

– I USA är det här ämnet på tapeten just nu, eftersom idrottare vill ha mer frihet när det kommer till att hantera pressen, säger han till det tyska magasinet Der Spiegel.

– De ska inte hotas med bestraffning omedelbart om de inte känner sig bra för en dag.

Franska mästerskapens officiella twitter skickade ut en bild i sitt flöde där de berömde spelare som närvarade på de obligatoriska presskonferenserna. Tweeten, som senare togs bort, visade en bild på stjärnor som Rafael Nadal, Kei Nishikori och Cori Gauff med texten ”De förstod uppdraget”.

KLIPP: Djokovic om Osakas bojkott:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.