Lesia Tsurenko fick behandling i segermatchen mot Donna Vekic. Foto: TT

Ukrainskan efter WTA-chefens kommentar om ryska invasionen – fick panikattack och hoppade av stormatch

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainskan Lesia Tsurenko hade en diskussion om den ryska invasionen med WTA-chefen Steve Simon inför mötet med Australian Open-mästaren, belarusiskan Aryna Sabalenka, i Indian Wells. Tsurenko blev så upprörd att hon hoppade av matchen.

– Jag fick en panikattack och hade problem att andas, säger Tsurenko till det ukrainska tennisförbundet.

Det var inför matchen i den tredje omgången av storturneringen i Indian Wells med 128 spelare i startfältet som WTA-chefen Steve Simon hade sitt samtal med den 95-rankade Tsurenko, 33.

– För ett par dagar sedan hade hade jag ett samtal med WTA-chefen Steve Simon och jag blev chockad över vad jag fick höra. Han sade att han inte stödde kriget men om spelare från Ryssland eller Belarus säger något är det bara deras personliga åsikter och att det inte borde göra mig upprörd, säger Tsurenko enligt The Guardian.

– Samtidigt sade han att om det hade gällt honom och han varit i mitt ställe så hade han känt sig bedrövad, säger Tsurenko, som kände att det var svårt att spela mot Donna Vekic i den andra omgången. Sedan brast det när hon skulle spela mot världstvåan Sabalenka natten mellan söndag och måndag svensk tid.

”Var mentalt förstörd”

– När det var dags att gå ut på banan fick jag en panikattack och kunde inte spela. Jag var mentalt förstörd, säger Tsurenko.

Ukrainskan har haft svårt att slutföra matcher redan innan Indian Wells. I nio av de 18 senaste turneringarna har hon förlorat efter att lämnat walkover eller brutit matcher.

Wimbledon är på väg att lyfta sin sanktion mot ryska och belarusiska spelare. Även IOK har öppnat dörren inför OS i Paris, där tennis finns med på programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.