Serena Williams var på ett strålande humör vid gårdagens presskonferens i Miami. Hon har fått en väldigt svår lottning efter att ha tappat sin ranking. Foto: TT.

Upprört över att Serena ”straffas” efter barnafödandet

Uppdaterad
Publicerad

Den förra världsettan och suveränen inom tennisen, Serena Williams, har precis gjort comeback på den stora scenen. Men vägen tillbaka är lång eftersom hon tappat i ranking och inte kan bli seedad och därmed får svåra lottningar.

– Det här ska egentligen inte behöva hända. Hon har vunnit så många titlar att hon skulle behöva skyddas, säger tävlingsledaren, den förre världsfyran James Blake.

Serena Williams har återkommit till topptennisen efter barnafödandet i september. Men hon gör det som rankad 491:a i världen, vilket i princip är samma sak som ingen ranking alls. Utan backning på listorna kan hon heller inte få seedning. 

Det har fått till följd att hon i den första omgången i Miami ska möta den stigande stjärnan Naomi Osaka, 20, som vann storturneringen i Indian Wells i söndags. Ironiskt nog är 22:a-rankade Osaka inte seedad heller.

Halep: ”Hon borde varit förstaseedad”

– Jag tycker att hon faktiskt borde varit förstaseedad i den här turneringen eftersom hon lämnade som nummer ett i världen. Att föda ett barn hör till det största i livet. Det är större än idrott, sa världsettan Simona Halep under turneringen i Indian Wells förra veckan till BBC.

Miamis tävlingsledare James Blake är upprörd och anser att Williams straffas för att ha fött barn.

– Det är en form av bestraffning och reglerna borde ändras, säger Blake och fortsätter:

– Det borde vara så att den som fött barn skyddas, säger Blake som är känd för den svenska tennispubliken efter sina två titlar i Stockholm Open 2005-2006.

Spelade med skyddad ranking i Indian Wells

I Indian Wells spelade Williams med skyddad ranking som nr 22 men efter en återkomst kan man bara åberopa det under åtta turneringar, varav två Grand Slams, under ett år.

Från WTA:s sida hävdar man att spelarna själva inte vill se att spelare som tappat i ranking ska ha rätt att seedas.

– Men vi kanske kan få anledning att titta närmare på det, sa WTA-chefen Steven Simon till New York Times förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.