Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världslaget jublar efter segern i Laver Cup. Foto: TT

Skrällen: Världslaget vände och vann Laver Cup mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol vann Europa Laver Cup med hela 14-1 och inför årets upplaga var det europeiska laget storfavoriter att behålla tennisbucklan. Men världslaget skrällde och vann idag prestigemötet i lagtennis med 13-8. Frances Tiafoe blev hjälte när han vände ett 0-1 underläge mot greken Stefanos Tsitsipas.

– Vi vann äntligen, skrek kapten John McEnroe ut i arenan i London när världslaget tilldelades trofén de aldrig lyckats ta hem.

– En overklig känsla. Vår kapten ”Johnny Mac” har börjat tröttna på att inte vinna. Han sa att vi måste få det gjort i år. Vi gjorde det tillsammans. Det krävdes mycket hjärta för att fixa det, sa Frances Tiafoe efter sin insats i avgörande matchen mot Tsitsipas.

Kanadensaren Felix Auger-Aliassime och amerikanen Jack Sock började söndagen med att vinna dubbelmatchen mot Europas Andy Murray och Matteo Berrettini med 2-6,6-3,10-8 i en jämn drabbning.  Sedan var det dags för Auger-Alliassime igen. Kanadensaren slog 20-faldige Grandslam-mästaren Novak Djokovic med 6-3,7-6.

Nu var Europa pressat att vinna den näst sista matchen och när Tsitspas vann första set med 6-1 såg det ut som att det skulle avgöras i sista singelmatchen mellan norrmannen Casper Ruud och amerikanen Taylor Fritz.

Vass i tiebreak

Men Tiafoe hämtade styrka och ivrigt påhejad av lagkompisarna ledda av John McEnroe räddade han fyra matchbollar i tiebreak i andra set.  Han vann det tiebreaket och sedan i ett dramatisk så kallad matchtiebreak vann amerikanen med 10-8. Där bjöd Tiafoe på några otroliga bollar och prickade även linjen ett par gånger till Tsitsipas förtret.

Tiafoe har blivit en riktig tiebreak-expert. I US Open vann han alla sina åtta tiebreaks på sin väg till semifinal.  Här i matchen i Laver Cup vann han två täta tiebreaks på nytt.

Björn Borg och Thomas Enqvist får därmed erkänna sig besegrade trots att de hade ett stjärnspäckat lag som innehöll bland andra Novak Djokovic, Roger Fedrer, Rafael Nadal och Stefanos Tsitsipas.

– Grattis, det här året var ni för bra för oss. Jag är stolt över mitt lag, vi gav 100 procent men det räckte inte den här gången, sa svenske legendaren Björn Borg.

Europa hade vunnit alla fyra Laver Cup som spelats före kvällens avgörande.

FRÅN ARKIVET: Roger Federer gästade Sportspegeln år 2000:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.