Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elina Svitolina under en fotografering i Paris under gårdagen. Foto: TT

Världsstjärnan Svitolina orkar inte spela efter invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Den förra världstrean Elina Svitolina är så tagen av den ryska invasionen av hennes hemland Ukraina att hon satt karriären på paus.

– Jag är inte där mentalt, säger Svitolina.

Turneringen i Rom, det sista stora testet inför Grand Slam-turneringen Franska öppna i Paris om tio dagar, pågår just nu men utan den ukrainska stjärnan Elina Svitolina, föddes i Odessa, som befinner sig i just Paris ironiskt nog.

– Ibland klarar kroppen inte av att hantera den här pressen. När jag inte är där mentalt så gör det att min fysiska status blir sämre, säger Svitolina till AP.

I stället för att förbereda sig inför Franska öppna befinner sig Svitolina i den franska huvudstaden för att lyfta frågan om psykisk ohälsa inom sporten, något hon själv känt av.

– Jag hade det tufft under mina unga år då jag reste ensam med min tränare. Att resa under många månader varje år och sitta ensam på hotellrum är en tuff utmaning, säger 27-åringen som rasat till 27:e plats på rankingen.

Åkt ut i första omgången

I de två senaste turneringarna under kriget, Indian Wells och Miami i mars, blev Svitolina utslagen i den första omgången och ryggproblem, något som plågat henne över en lång tid, gjorde att hon inte var aktuell för Fed Cup-spel borta mot USA i april.

Svitolina går regelbundet hos en psykolog och gifte sig förra året med den franske stjärnan Gael Monfils. På sociala medier kallar hon sig Elina Monfils. Hon ger tennislektioner där intäkterna går till krigets offer.

– Folk förväxlar saker och ting. Bara för att man har mycket pengar betyder det inte att man är lycklig. För mig är en lyckosam person någon som kan komma tillbaka från tuffa förhållanden, vilket ger en uppfattning om hur stark man är, säger Svitolina.

Svitolina har rasat stadigt på rankingen, en process som hon befunnit sig i sedan långt innan kriget som inleddes 24 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.