Elias Ymer gav Sverige ledningen Foto: Bildbyrån

Svensk förlust mot Kazakstan – ändå chans till kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade andra matchen i Davis Cup mot Kazakstan med 2-1 i matcher. André Göransson och Robert Lindstedt var aldrig riktigt nära i den avslutande dubbeln utan föll med 6-3 6-3. Men chansen till kvartsfinal finns ändå kvar för Sverige.

Elias Ymer gav Sverige bästa tänkbara start mot Kazakstan. Han vann med 6-3 7-6 mot Mikhail Kukushkin. Men sen förlorade lillebror Mikael mot Alexander Bublik med 6-3 4-6 0-6 och dubbelmatchen gav sen Kazakstan segern.

Eliias har ännu inte förlorat ett set i Davis Cup-slutspelet i Madrid. Han tappade sin serve tre gånger i andra set men lyckades till slut knyta ihop säcken i tiebreak.

– Extremt skönt att vinna och ge oss 1-0 i matcher, säger Elias Ymer till SVT sport. Han är en äcklig spelare med en oortodox spelstil med jätteflacka slag. Men jag gjorde det bra idag.

Mikael Ymer rasade ihop

Mikael Ymer började väldigt bra mot den betydligt högre rankade Alexander Bublik som var märkbart frustrerad i första set. I andra hade Ymer breakboll och verkligen chansen. Men istället tappade han sin serve vid 4-5 och Bublik kvitterade. I tredje rasade Mikael Ymer ihop, 0-6 och Bublik tog alltså åtta raka game i slutet.

– Jag går ner några nivåer. Han håller mig borta i hans servegame och sen tappar jag humöret lite, det finns inte så mycker mer att säga, sade Mikael Ymer efter matchen.

– Han har mycket lägen i andra set och är den bättre spelaren, säger förbundskapten Robin Söderling. Sedan tappar han det helt i tredje set tyvärr.

André Göransson och Robert Lindstedt lyckades inte heller säkra den svenska gruppsegern. Förlust mot Golubev/Nedovyesov i två raka set och seger 2-1 i matcher för Kazakstan.

-Jag tycker ändå vi gjort ett bra gruppspel, säger Söderling. Det finns många ljuspunkter men just nu är jag förstås besviken, den här matchen hade varit otroligt skön att vinna.

Kan nå kvartsfinal ändå

Imorgon söndag möter Kazakstan Kanada, som Sverige besegrade med 3-0 i torsdags. Vinner Kazakstan även då blir man gruppetta och går vidare. Då måste Sverige bli en av de två bästa tvåorna från sex grupper. Tack vare den överlägsna segern mot Kanada ligger Sverige ganska bra till då seträkning avgör mellan tvåorna.

– Vi vann 3-0 mot Kanada och tappade inga set, Elias vann i två raka idag, Micke fick med sig ett set så antagligen borde det se hyfsat bra ut, säger Söderling. Vi stannar kvar i alla fall och hoppas ta oss vidare.

Sverige har 9-4 i set efter de båda matcherna. Först imorgon då de andra grupperna spelas färdigt står det klart vilka grupptvåor som går vidare. Om inte Kanada skräller och slår Kazakstan, då kan Sverige bli gruppetta.

Sverige har inte spelat kvartsfinal i Davis Cup sedan 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.