Mikael Ymer möter Djokovic i Paris. Foto: Bildbyrån.

Mikael Ymer inför Djokovic-matchen: ”En upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer fick sämsta tänkbara lottning i Franska mästerskapen.

I första omgången väntar världsettan Novak Djokovic.

– Det är det här man har jobbat för sedan man var liten, säger Ymer inför tisdagens match.

Sverigeettan Mikael Ymer hade 127 möjliga spelare att lottas mot och fick serbiske superstjärnan Novak Djokovic som motståndare i första omgången i Paris.

Ymer fick beskedet när han var hemma och sprang på löparbandet.

– Först tänkte jag: ”Åh jäklar, vad sjukt ändå...”.

Men sedan kom han på bättre tankar.

– Jag ska göra mitt bästa och se hur det går. Jag hoppas att det blir en bra upplevelse och en bra mätare för var man står, säger Ymer.

Få matcher

Franska mästerskapen brukar alltid spelas i månadsskiftet maj-juni i ett försommarvarmt Paris. Men när coronapandemin slog till och lamslog all idrott var arrangörerna snabba att flytta tävlingen till september-oktober. Så det blir ett höstlikt Paris som möter spelarna.

– Jag tycker faktiskt det är ganska skönt, säger Ymer. Det är lite kallt och blåsigt, men det är okej. Det är bara kul för mig att få komma tillbaka på banan och att få spela matcher.

Sedan Mikael Ymer spelade hjälterollen mot Chile i Davis Cup i mars och ordnade en plats åt Sverige i slutspelet har det knappt blivit några matcher för den 80-rankade 22-åringen.

Han förlorade i första omgången av US Open i augusti och har misslyckats med att kvala in till två turneringar i Europa i september.

Världen kollar

Nu laddar han för Paris och matchen mot Djokovic på centrecourten på klassiska Roland Garros. Storebror Elias Ymer förlorade i kvalet, så Mikael är ensam i familjen att spela i huvudturneringen som inleddes på söndagen.

Han är osäker på sin form.

– Även om man spelar bra på träning så kan det kännas annorlunda i en sådan situation med press och nästan hela världen som kollar, säger han och konstaterar att han försöker förbereda sig som inför en vanlig match.

– Det som händer på tisdag, det händer på tisdag, lägger han till.

Han hade kunnat få en lättare lottning som gett honom större chans att gå vidare i turneringen. Men Ymer gillar utmaningen.

– Jag tänker att det är det här man har jobbat för sedan man var liten, att få spela på de stora arenorna mot världsettan.

ARKIV: Mikael Ymers udda slag (10 maj 2020):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.