Therese Johaug kommer höras av Cas den 6 juni. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug hörs av Cas i juni

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug kommer förhöras av Cas, idrottens skiljedomstol, den 6 juni. Den dopningsavstängda norskan har tackat ja till förhöret, som slutgiltigt kommer fastställa dopningsdomen mot Johaug. Detta rapporterar norska Aftenposten.

Therese Johaug stängdes av i 13 månader, men domen överklagades av det internationella förbundet Fis som vill se ett längre straff. När den proceduren är över kommer det slutgiltiga beskedet om Johaug kan delta vid OS i Pyeongchang eller inte.

Cas går Johaug tillmötes

Fastställs domen på 13 månader får hon möjligheten att både förbereda sig och tävla i OS. Det norska skidlandslaget har sedan tidigare reserverat en plats för Johaug OS-truppen när hon åter är fri att tävla.

Går Cas på Fis uppmaning om att straffet bör ”påtagligt förlängas” är hennes OS-medverkan i uppenbar fara.

Johaug har tidigare önskat att Cas skulle ta upp hennes ärende i juni, och nu går de henne till mötes.

Väntar på klartecken

– Ju förr desto bättre, enligt vår mening. Det har varit vår önskan att få detta till stånd i början av juni, säger Johaugs försvarare. Det är viktigt att det ges tid till en bra rättsprocess, Christian Hjort till Aftenposten.

Cas väntar nu på om Fis ska ge klartecken för den 6 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.