Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska pallplatser i Prix d'Amerique

Publicerad

Den stora hemmafavoriten Bold Eagle pallade för trycket och vann Prix d’Amerique. Men på platserna bakom blev det svenskt genom Björn Goop som körde franske Timoko till andraplatsen. Och svensktränade Oasis Bi som knep tredjeplatsen. ”Jag är otrolig stolt och glad”, sade tränaren Stefan Pettersson till TT.

Franck Nivard och tränaren Sebastien Guarato hade en grym press på sig på Vincennes. Bold Eagle har radat upp segrarna och blivit enormt populär bland fransmännen. Men Nivard var lika cool som vanligt i sulkyn. Han klarade starten med en yster Bold Eagle, efter nerförsbacken fick de överta ledningen från Timoko och Björn Goop. Bakom smög Oasis Bi på innerspår med Pierre Vercruysse i sulkyn.

På upploppet fick Timoko luckan men kunde inte utmana Bold Eagle som vann på nya löpningsrekordet 1.11,4.

Tränare Guarato var rörd efter segern som var värd fyra miljoner kronor.

– Jag tillägnar den här segern till min far som gick bort i onsdags. Hästen är ett fenomen, sade Frankrikes ledande tränare.

Toppnivå

Franck Nivard tog sin fjärde seger i Prix d'Amerique. Två av vinsterna har kommit med Ready Cash – pappa till Bold Eagle.

Timoko travade 1.11,5, en dryg längd bakom vinnaren.

– Man vill ju alltid vinna men jag jätteglad övre Timokos prestation. Han är nio år men kommer alltid igen och presterar på toppnivå. Vi fick ett fint lopp men kunde inte rå på vinnaren, kommenterade Björn Goop.

Goop körde Timoko för första gången den 2 maj 2014. Tre veckor senare vann ekipaget Elitloppet. På 20 starter har det blivit åtta segrar och drygt 15 miljoner kronor i prispengar.

Stefan Pettersson var överlycklig efter en bronspeng för Osis Bi. Pierre Vercruysse smög med som trea på innerspår och luckan kom i ingången till upploppet.

– Jag kunde inte ha önskat mig ett bättre lopp för Oasis Bi. Han gick i rygg på Frankrike två bästa hästar och hade krafter kvar i sista kurvan. Han gav som vanligt allt och kämpade till sig tredjeplatsen. Jag är så stolt, sade Mantorpstränaren.

Nära tio miljoner

– Vi visste ju inte hur Oasis Bi skulle klara Vincennes och lång distans, men han var trea i Prix de Belgique och nu trea i Prix d’Amerique. Enorm prestation. Nu siktar vi mot Prix de France om två veckor, då är distansen 600 meter kortare och det bör passa ännu bättre, sade Pettersson.

Oasis Bi fick 1,3 miljoner kronor i prispengar och närmar sig tiomiljonersstrecket. Åttaåringen har varit prisplacerad i 13 av sina 14 senaste starter i internationell konkurrens.

Mosaique Face, körd av Lutfi Kolgjini, var oplacerad. Nu väntar hemresa för hingsten och uppladdning inför sommarsäsongen.

För Örjan Kihlström, som körde Lionel, blev det galopp direkt i starten.

Fakta: 10 senaste vinnarna

Visa

2016: Bold Eagle/Franck Nivard – tränare Sebastien Guarato, Frankrike.

2015: Up and Quick/Jean Michel Bazire – Franck Leblanc, Frankrike.

2014: Maharajah/Örjan Kihlström – Stefan Hultman, Sverige.

2013: Royal Dream/Jean Philippe Dubois – Philippe Moulin, Frankrike.

2012: Ready Cash/Franck Nivard – Thierry Duvaldestin, Frankrike.

2011: Ready Cash/Franck Nivard – Thiderry Duvaldestin.

2010: Oyonnax/Sebasien Ernault – Vinzent Brazon, Frankrike.

2009: Meaulnes du Corta/Franck Nivard -Pierre Levesque, Frankrike.

2008: Offshore Dream/Pierre Levesque – Pierre Levesque.

2007: Offshore Dream/Pierre Levesque – Pierre Levesque.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer