Elitloppet på Solvalla var som vanligt en publikfest. För ovanlighetens skull var det en hel del regn under dagen. Foto: TT.

Dubbelt franskt i Elitloppet – efter videogranskning

Uppdaterad
Publicerad
Det blev en skräll när franska Dijon med Romain Derieux i sulkyn vann Elitloppet på Solvalla i Stockholm. Tvåa över mållinjen var en annan fransk häst, Aubrion du Gers, med Jos Verbeeck. Det rådde stor dramatik och juryn studerade upploppsbilderna i flera minuter efter målgång.

Dijon hade en stor ledning in på upploppet och Aubrion du Gers kom med en våldsam finish och var så när att komma ifatt. Målfilmen synades av bandomarnämnden för att se om det kunde ha varit passgång i stället för trav den sista biten för Dijon.

– Jag visste inte själv om hästen var i passgång eller inte. Jag är så glad att jag inte vet vad jag ska säga, säger Romain Derieux medan tårarna flödar till TV4.

Den sexåriga hingsten Dijon friades men blev under ett par minuter av med det traditionella rosa vinnartäcket.

Tvåan Aubrion du Gers med Jos Verbeeck trängde sig under första varvet och hotades av diskning men friades eftersom det inte uppfattades som att ekipaget skaffat sig ”egen fördel” som det står i regelverket.

Readly Express ströks chockartat

Det var bara sju hästar som kom till start.

Readly Express, som laddat för sin sista start i karriären, med Björn Goop chockade åskådarna med att halta på värmningen och provstarten inför finalen och kom aldrig till start efter att även banveterinären varit inblandad.

Publiken kände med hästen och jublade när det meddelades att Readly Express var struken. Det var stående ovationer och starka känslor när Björn Goop styrde hästen framför de enorma åskådarleden.

– Jag är jätteledsen men jag tog ett av mina bästa beslut att inte låta honom starta. Han är en champion och ska få sluta som en vinnare, det är en så fin häst. Han förtjänade varenda applåd han fick, säger Goop med tårarna rinnande.

Readly Express tog 27 segrar på 37 starter. Nu har Readly Express tagit farväl av de stora scenerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer