Svensk seger i Elitloppet

Uppdaterad
Publicerad

Han vann Elitloppet 2020 med Propulsion.

Men blev diskad i efterhand.

Nu tog svenske tränaren Daniel Redén revansch när hans Don Fanucci Zet vann Elitloppet 2021.

– Jag är skakig. Det betyder otroligt mycket, säger Daniel Redén till SVT Sport.

Svensk travsport skakades när 2020 års elitloppsvinnare, och Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion, blev diskvalificerad i efterhand för den otillåtna metoden nervsnittning och blev fråntagen elitloppssegern.

Ett år senare kom Daniel Redén tillbaka till Solvalla och Elitloppet. Med en ny stjärntravare.

Femårige Don Fanucci Zet, tränad av Daniel Redén och med rutinerade Örjan Kihlström i sulkyn, spurtade ned italienske täthästen Vivid Wise As över upploppet och tog hand om finalsegern i Elitloppet.

”Otroligt stort”

En känslosam Daniel Redén var nära till tårar efter segern.

– Efter allt som var förra året, att få komma tillbaka med den här, som vi har gjort själva från dag ett där vi haft både mamman och pappan. Det är så otroligt stort, säger Daniel Redén till SVT Sport efter finalsegern.

Det var också Örjan Kihlströms fjärde kuskseger i Elitloppet efter From Above (2003), Magic Tonight (2015) och Nuncio (2016).

Daniel Redén hyllade också Kihlströms stora betydelse för sin egen framgång.

– Utan Örjan hade jag inte stått där jag är idag. Han bygger mina hästar, och tar vara på dem. Han vet att det kommer ett lopp nästa gång också, säger Daniel Redén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.