Foto: Bildbyrån

Eriksson vann VM med Twister Bi

Publicerad

Christoffer Eriksson tog på lördagskvällen karriärens största seger som travkusk när han vann VM med Twister Bi. Förstapriset i International Trot var hela drygt fyra miljoner kronor.

– Det här slår allt, säger Eriksson.

Twister Bi, som tränas av Jerry Riordan i Halmstad, var helt överlägsen och vann på nytt världsrekord, 1.10,7 över 2 011 meter. En fantastisk tid på den långsamma 800 metersbanan Yonkers Raceway.

– Jag kände redan med 900 meter kvar att min häst var stark och jag lät honom öka farten. När vi väl hade övertagit ledningen var han ju överlägsen. Jag förstod att den korta banan med de snäva kurvorna skulle passa Twister Bi perfekt, säger Christoffer Eriksson.

Resolve tröttnade

Twister Bi fick en rätt så lugn start men kom ändå tidigt fram utvändigt om ledande Resolve och Åke Svanstedt. Fjolårsvinnaren var dock trött och slagen redan varvet från mål när Eriksson trampade på gasen.

– Hästen kändes väldigt bra i uppvärmningen och jag ville inte chansa från start genom att öppna hårt och riskera en galopp.

Det var en korrekt taktik. Under slutvarvet stack Twister Bi ifrån de övriga och vann med nästan sex längder. Amerikanske Marion Maruder var tvåa före svenske Oasis Bi, körd av Kim Eriksson.

Därmed var två av landets nya toppkuskar, Eriksson & Eriksson, etta och trea i VM.

Största segern hittills

Christoffer Eriksson har tidigare vunnit internationella storlopp i både Finland och Norge med Twister Bi. Nu kom den största segern i karriären.

Tränaren Jerry Riordan var väldigt lycklig efter segern. Halmstadstränaren är ju född i USA och tävlade på Yonkers för över 30 år sedan.

– Jag ville verkligen visa mina vänner som var här i dag hur bra Twister Bi är och det visade han väl rätt bra, säger Riordan med ett brett leende.

Twister Bi tog femte segern i tolfte starten i år. Med ytterligare fyra miljoner kronor i prispengar passerade han nio miljoner kronor intjänat i år.

Femåringen blir ännu ett starkt kort i Prix d’Amerique sista helgen i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer