Nuncio efter Elitloppssegern 2016, ägaren Stefan Melander till vänster. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nuncio stannar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Världens största travstuteri Hanover Shoe Farms i USA har länge velat köpa Nuncio.

Nu har ägaren Stefan Melander bestämt sig för att hästen blir kvar i Sverige.

– Vi väljer en bra känsla i stället för pengarna, säger Melander till TT.

Sveriges största uppfödare Menhammar Stuteri har köpt in sig på en del av stjärnhästen och kommer att stå som avelshingst ute på Eckerö.

Det har varit mycket fram och tillbaka för Stefan Melander och Catarina Lundström de senaste månaderna. Budet från Jim Simpson och Russel Williams (uppfödare av Nuncio) på Hanover Shoe Farms var väldigt bra för tränarparet. På det enorma stuteriet i Pennsylvania, med över 300 avelsston, finns flera av världens bästa.

– Nuncio hade fått en jäkla chans att betäcka de bästa stona i USA och vi hade tjänat en massa pengar. Men Nuncio ska vara kvar i Sverige och när Menhammar gick in som delägare gick det fort. Den här gången är det känslan som fått bestämma, inte pengarna, säger Melander.

Nuncio kommer att börja som avelshingst redan till våren.

Han köptes av Stefan Melander för endast 7 000 dollar, cirka 60 000 kronor, på en auktion i Harrisburg för fem år sedan. Han fick en fantastisk tävlingskarriär i både USA och Sverige. Han vann 42 gånger på 63 starter och tjänade 28,6 miljoner kronor.

Nuncio

Född: 17 april 2011 på Hanover Shoe Farms, Pennsylvania. Uppfödare Concord Farm.

Tränare: Stefan Melander/Catarina Lundström.

Starter: 63. 42 segrar-14 andra-4 tredjepris.

Prissumma: 28.660.230 kronor.

Största segrar: Elitloppet, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot, Oslo Grand Prix, Trotting Masters (2016). Breeders Crown, Solvalla Grand Prix, Sprintermästaren. (2015). Kentucky Futurity, Yonkers Trot (2014).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.