Olle Goop. Foto: Bildbyrån

Travikonen Olle Goop har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk travsports största, Olle Goop, har gått ur tiden. Han gick bort under dagen 78 år gammal. På Solvalla hedrades han med en tyst defilering under kvällens V86-lopp, berättar travbanans sportchef Anders Malmrot.

– Det kom så plötsligt allting. Vi kommer göra vad vi kan för att hedra honom i kväll, säger han till SVT Sport innan loppet.

Per Olov Goop, för de flesta känd som ”Olle”, räknas som en av de allra största inom svensk travsport. Han somnade in under onsdagen, 78 år gammal.

– Det kändes som en blixt från klar himmel att ta del av beskedet. Olle har alltid varit en pigg ålderman med glimten i ögat. Så jag känner mig tagen. Det känns konstigt att han inte är med oss längre, säger Anders Malmrot.

Han berättade att Solvalla inför kvällens V86-lopp redan agerat för att hedra Olle Goop med flaggor på halvstång, kuskar som skulle bära armbindlar och en inledande tyst defilering.

”Han har berört väldigt många”

– Vi har en rutin att när en av våra kära kollegor går bort är det alltid en tyst defilering på lopp ett, där man visar sin respekt. Det är vad vi kan göra i ett sådant här läge.

Olle Goop var länge Sveriges vinstrikaste kusk, en titel sonen Björn tog ifrån honom i oktober 2018. Så sent som i fredags var han på plats på Färjestads travbana för att se sonen Björn tävla.

Tillsammans med Stig H Johansson var han en av de stora under så lång tid. Det är så många som har fostrats i hans skola och jobbat hos honom och han har ju vunnit alla de här stora loppen. Han har berört väldigt många. Travvärlden hade varit väldigt mycket fattigare om inte Olle Goop hade funnits, säger Anders Malmrot.

FRÅN ARKIVET: Bilder från Goops framgångsrika karriär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Olle Goop – en av travets största

Olle Goop vann 6745 lopp under karriären att jämföra med Stig H Johanssons 6225. 

Han var aktiv som kusk ända till 2018, en karriär som inleddes 1967 i Rättvik. Han blev invald i Travsportens Hall of Fame 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.