Foto: Bildbyrån

Niklas Kronwall oroas över svensk ishockeys utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Stanley cup vinnaren och OS-guld medaljören Niklas Kronwall är kritiskt till hur svensk hockey har utvecklats under de senaste åren.

–  Ishockey är en fysisk sport, vill man inte att det ska vara en fysisk sport då ska man kanske jobba med bandy eller innebandy istället, säger Kronwall till SVT Sport.

Svenska ishockey har tappat slagkraft internationellt och Tre Kronors nye rådgivare tycker att det åks för mycket skridsko och tacklas för lite inom svensk hockey.

–  Det märktes tydligt på senaste JVM och även på VM att vi är inte där vi borde vara konkurrensmässigt, säger Kronwall.

På senaste JVM tog det slut för Juniorkronorna i kvartsfinalen mot Finland och Tre Kronor gjorde sitt sämsta senior-VM på 84 år efter att blivit utslaget redan i grundspelet.

–  Det här är inget som man kan rätta till via Tre Kronor, det måste starta betydligt tidigare. Man behöver börja i tidig ålder och rikta in fokus på att börja tävla igen. Jag tycker att den biten har försvunnit lite grann i svensk hockey, säger Kronwall.

Bli bäst igen

Med att börja tävla igen menar Kronwall att man lär sig av att både vinna och förlora men vägen dit och hur man genomför träningar och matcher är det viktigaste.

– Jag vill verkligen få bort huvudtacklingar och spelförstörande moment men i den processen så får vi inte tappa bort det fysiska spelet, tävlingen och kampen. Ishockey är en fysisk sport.

– Det fysiska spelet handlar inte om att köra över folk. Det handlar om kampen om pucken.  Det går tillbaka till just tävlandet. Pucken ligger på isen. Är det min puck eller är det motståndaren som tar pucken? Är jag okej med det, eller ska jag göra allt för att vinna den pucken?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.