Tredje raka guldet för Engelholm

Uppdaterad
Publicerad

Engelholm är svenska mästare i volleyboll – för tredje året i rad. Skånelaget slog Hylte Halmstad med 3-1 i set i fjärde finalmatchen och fick guldjubla än en gång.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns fantastiskt verkligen, säger 16-åriga Tilde Thun till SVT Sport.

Efter två raka segrar i finalserien hade Engelholm chansen att säkra SM-guldet på hemmaplan i söndags. Men Hylte Halmstad tog chansen i femsetsrysaren och tvingade fram ett fjärde möte.

Väl där visade Engelholm, som vunnit både grundserien och säsongens GP-turnering, mästartakter. Trots att stora delar av laget försvann efter SM-guldet i fjol, inte minst supertalangen Isabelle Haak, har man behållt förmågan att vinna viktiga matcher.

– Vi kämpar på för varandra. Vi har roligt på planen och det visar sig, säger Fanny Andersson till SVT Sport.

Ryckte i början av andra set

Första set böljade fram och tillbaka men slutade 29-27 till Engelholm. I andra gjorde Skånelaget först ett ryck från 2-1 till 8-1, mycket tack vare bra servar av Janae Vander Ploeg. Hylte Halmstad kom tillbaka till 12-12 och höll jämna steg till 16-16. Men då gjorde Engelholm ett nytt ryck och vann setet med 25-20. Sista poängen var ett serveess av 16-åriga Tilde Thun.

Hylte Halmstad var pressat men kom tillbaka i tredje set och vann det med 25-15. Engelholm knöt dock ihop säcken i fjärde set, vann med 25-19, och fick jubla i guldhjälmar.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns fantastiskt verkligen, säger Thun till SVT Sport.

”Går inte att beskriva”

Thun går första året på gymnasiet. Inför den här säsongen hade hon aldrig kunnat tro att det skulle sluta med ett SM-guld runt halsen.

– Nej, verkligen inte. Det är helt sjukt.

Fanny Andersson stukade tummen under avgörandet.

– Men det gör ingenting! Det känns underbart, det går inte att beskriva.

Bästa poängplockare i mästarlaget var Carnae Dillard med 17 och Vander Ploeg med 16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.