Lisa Nordén tog OS-silver i triathlon i London 2012. Foto: Bildbyrån.

Hoppet ute – det blir inget OS för Lisa Nordén

Uppdaterad
Publicerad

Vid OS i London 2012 tog Lisa Nordén silver i triathlon och fick samma år bragdguldet. Skador har förföljt svenskan de senaste åren och en cykelsatsning avslutades i höstas men hoppet om ett deltagande på Tokyo-OS i triathlon har ändå funnits där. Men nu står det klart att Sverige inte kommer skicka något mixedlag till OS-kval vilket gör att Nordéns OS-chanser är borta.
– Ja, men jag har väl inte tänkt att det skulle bli något egentligen men det fanns ju en liten chans, säger Nordén till SVT Sport.

Sverige har inte fyra triatleter med tillräckliga rankingpoäng för att kunna delta i OS-kvalet senare i vår. Det konstaterar triathlonförbundets sportchef Angela Fox för SVT Sport.

– Nej vi har ingen möjlighet att ställa upp. Det är en lång process på två år och vi har inte tävlat i VM-serien för att samla ihop nödvändiga poäng, säger Fox till SVT Sport

Inte besviken

Istället kommer Sverige satsa mot nästa OS 2024 för att få ett slagkraftigt mixed-stafettlag.

Lisa Nordén har efter skador rasat på alla rankinglistor och har ingen chans att ta sig till OS individuellt men chansen till OS-deltagande i Tokyo fanns via ett svenskt lag i stafetten.

– Vi får se vad förbundet säger, det är helt upp till dem – om de tycker att det är värt att satsa på, sa Nordén i november till SVT Sport.

Är du besviken nu, att det inte blir något OS?

– Nej jag kan inte vara det för jag har aldrig räknat med att jag skulle dit, säger Nordén idag.

– Det skulle ha börjat tidigare, en satsning att komma ut och tävla. Nu är tiden för knapp. Men vi har många unga duktiga så längre fram kan det bli bra, säger Nordén.

Ska vinna VM i december

– Nu är mitt fulla fokus på ta mig tillbaks till toppen på den längre distansen halv-iron man, säger Nordén, som satsar för fullt trots OS-missen.

Nordén har redan vunnit VM-guld i såväl kortdistans som olympisk distans.

– Nu ska jag vinna guld i halv-iron man, det är målet.

VM avgörs i Nya Zeeland i december.

– Det var där jag vann min första juniormedalj 2003 så det skulle kännas speciellt att slå till där, säger Nordén, som i dagarna gör en viktig förändring i sin träning för att nå sitt mål.

– Jag är på väg att göra ett coachbyte men vill inte gå ut med några namn än. Men det blir en nystart med ett annat upplägg, lovar 35-åringen.

Sveriges hopp om deltagande på Tokyo-OS står till Gabriel Sandör, som med en riktigt bra vårsäsong fortfarande har chans att ta sig till den individuella herrtävlingen i Tokyo.

ARKIV: Stabil debut av Nordén i Vårgårda (18 augusti 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer