Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Nordén gör sitt första VM i Ironman. Foto: SVT/Bildbyrån

Lisa Nordén gör sitt första Ironman-VM

Uppdaterad
Publicerad

Triathlonstjärnan Lisa Nordén satsar numera på längre distans än förr. Nu på lördag 3,8 kilometer simning, 18 mil cykel och ett maratonlopp – VM i Ironman, i en minst sagt exotisk miljö i Utah, USA.

– Ett Ironman kan kosta, så det gäller att vara kall och hålla sig till sin plan, säger Lisa Nordén till SVT Sport.

Lisa Nordén är just nu på plats i St George i Utah, inte långt från spelstaden Las Vegas, och förbereder sig för det extrema kraftprovet Ironman-VM, uppskjutet från förra året på grund av pandemin.

– Just nu är alla förberedelser gjorda, så det är bara att rulla tummarna och fräscha till sig lite, säger Lisa Nordén.

För tio år sedan var Lisa Nordén Sveriges mest omsusade idrottare. OS-silver, efter tidernas tätaste guldspurt – samt VM-titeln i triathlon – gav Bragdguld, Jerringpris och titeln Årets kvinnliga idrottare.

Skador hämmade karriären

Sedan kom skadorna, en opererad hälsena för fem år sedan, och en gradvis omställning till ännu extremare distanser. 37 år gammal är Lisa Nordén fortfarande motiverad.

– Jag älskar den här sporten och den här typen av träning, och just att jag fortfarande kan hitta saker att bli bättre på, säger Lisa Nordén.

Vad har du för målsättning i VM?

– Det är en extremt svår fråga. Jag har hållit på med den här sporten i 20 år nu, men det är mitt första VM på Ironman-distans, så det är en helt ny upplevelse vilket är ganska häftigt att utsättas för.

Vågar du fortfarande tänka på medaljer?

– Jag har en extremt stor respekt för den här distansen. I en Ironman är det mer fight med distansen och tävlingen än att man tänker på sina motståndare. För mig är det framför allt att genomföra distansen på ett bra sätt, då skulle jag vara extremt nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.