Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisa Nordén berättar varför hon inte tror att det är rätt att dela upp damernas och herrarnas Ironman-VM. Foto: Privat/Ironman

Lisa Nordén ställer upp i första Ironman-VM endast för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har klasserna tävlat tillsammans.

Men i år avgörs VM i Ironman på Hawaii endast för kvinnor – vilket triathlonveteranen Lisa Nordén inte ser som bara positivt.

– På lång sikt tror jag inte att det är rätt väg att gå, säger hon till SVT Sport.

Herrarnas Ironman-VM avgjordes i franska Nice för en dryg månad sedan. I dag är det dags för damerna att göra upp på klassisk Ironman-mark, i Kona på Hawaii.

Efter förra årets enorma tryck på tävlingen med över 5500 deltagare kom arrangören fram till att det inte är hållbart med så många besökare på samma plats. Då kläcktes i stället idén om att dela upp herrarnas och damernas elitklasser för första gången.

– Egentligen är det inte enbart positivt. Nackdelen när man delar upp är att vi får en mindre tävling eftersom herrarna inte är på plats, säger Lisa Nordén till SVT Sport.

Hör henne utveckla sitt resonemang i spelaren ovan.

Jämför med fotbolls-VM

Lisa Nordén drar en liknelse till om damer och herrar spelat på samma plats och under samma period i ett fotbolls-VM.

– Jag tror att damerna hade fått mycket mer uppmärksamhet då för att världens ögon är riktade på fotbolls-VM där världens bästa fotbollsherrar är på plats med all fotbollsmedia. Jag tror att vi tjänar på varandra.

”Kan vrida och vända”

Däremot lyfter Nordén det positiva i att de cirka 2200 deltagande kvinnorna i proffsklassen kommer få allt fokus på sig eftersom de får en egen tävlingsdag.

– Det ger oss möjlighet att visa hur spännande damtriathlon är, vilket tappas bort lite när det packas in i ett herrace samtidigt, säger hon och lägger till:

– Man kan vrida och vända på det hur mycket som helst. Det är jättehäftigt att vi har vår egen tävling, vår egen dag och sändning. Men på lång sikt tror jag inte att vi ska fortsätta separera, utan att det är bra att ha herrarna på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.