Foto: TT Nyhetsbyrån

Planen: Så ska Lisa Nordén rädda OS-platsen

Uppdaterad
Publicerad

Hon tog OS-silver i London. Men efter poängmissen och hjärnskakningen i Japan kvalar inte Lisa Nordén ens in till tävlingarna i VM-serien. Nu tvingas hon ändra om i planen för att rädda säsongen. – Det blir lite alternativa tävlingar, säger hon till SVT Sport.

Smällen i Yokohama blev dubbel. En lindrig hjärnskakning gjorde att 30-åringen missade poäng och därmed måste hon ge sig ut på en jakt i Europa på livsnödvändiga kvalpoäng.

– Nu måste jag ändra planen för säsongen och titta på alternativ inför OS-rankingen så att jag får min kvalplats. Det blir europacuper i sommar för att jag behöver poäng för att komma in på VM-serietävlingarna, säger hon.

Den skadade hälsenan är läkt och Lisa Nordén känner att hon är starkare på cykel än någonsin. Men nu är det mycket som står på spel. Hon fick ett wild card till premiären i Abu Dhabi, men har inte tagit några poäng.

Måste nå topp 55

Istället för tävlingar i London eller Hamburg så väntar istället Bulgarien, Holland, Turkiet. Och poängen behövs. Dels för att tävla i VM-serien framöver. Men ska hon kvala in till OS i Rio nästa år så krävs det att hon är topp 55 i världen, plus att hon är minst åtta på två internationella lopp av hög klass.

Något som blir svårt att nå på europacuper. Idag är hon rankad som nummer 59.

– Det är en blandning av besvikelse. Man åker över till Japan och försöker köra, men så fungerar inte kroppen som den ska. Nu blir det lite alternativa tävlingar, berättar hon.

Vill komma igång

European games i Baku är en del av hennes satsning mot att få ordning på hennes löpning. Något som måste fungera om hon ska börja leverera på allra högsta nivå igen.

– Med lite flyt hade jag fått med mig några poäng. Nu väntar sängvila, en lugn dag efter jetlag i Frankrike och sedan ska jag komma igång ganska snabbt igen, säger hon.

På triathlonförbundet är man säker på att Lisa Nordén kommer börja leverera snart. Men samtidigt medger man att det finns lite oro inför OS.

– Det är klart att det är en risk om hon inte kommer med på de internationella tävlingarna som ger poäng. Men hon är så pass bra grundkapacitet att hon kommer att fixa det, tror förbundets generalsekretare Ola Silvdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.