Sara Svensk. Foto: Svenska Triathlonförbundet

Svensk första svenska under nio timmar på Ironman

Publicerad

På lördagskvällen tog sig Sara Svensk in i den absoluta världseliten i Ironman. Hon blev femma i Texas på tiden 8.46,48 och är därmed första svenska att nå en tid under nio timmar. – Det känns jättebra och jag är grymt nöjd. Många av de bästa i världen var med och jag hade topp 5 som mål, säger hon till SVT Sport.

Trots den fina tiden är det ännu inte bestämt om det är ett svenskt rekord eller inte. Cykeletappen var nämligen cirka tre kilometer för kort.

– Nu är det upp till förbundet att bestämma det, men om även om man skulle lägga till tiden det hade tagit att cykla den sträckan så skulle det vara ett rekord med råge. På det sättet spelar det inte så stor roll om det är ett svenskt rekord eller inte, säger Svensk.

Cykeletappen gick extremt snabbt tack vare att det var vindstilla och en platt bana. Vanligtvis är maratonsträckan som Ironman avslutas med Svensks styrka, men den här gången var det riktigt jobbigt.

– Det var väldigt varmt och jag har inte hunnit vänja mig vid det. I slutet kände jag hur armarna domnade och jag såg knappt något då jag närmade mig målet, säger Svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer