Triathleten tvåa i dramatiskt lopp – trots fall och blodvite. Foto: Instagram

Triathleten tvåa i dramatiskt lopp – trots fall och blodvite

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svenskt på pallen i både herr- och damklassen i Sveriges största halvironman som avgjordes i Jönköping. Närmast segern var Patrik Nilsson efter ett dramatiskt och rentav blodigt lopp.

Den svenske herrstjärnan, som är inkvalad till och laddar för höstens VM i Ironman på Hawaii, såg ut att vara på väg mot en bekväm vinst på hemmaplan, men föll under cykelmomentet och skrapade upp sig rejält.

”Ett bra cykellopp i 80 kilometer och ledning och sedan föll jag till marken i en rejäl sväng”, skriver Nilsson på Instagram.

Nilsson valde ändå att fortsätta och ledde tävlingen en bra bit in i den avslutande löpningen över en halvmaraton då han fick släppa britten Elliott Smales förbi sig.

”Jag är överlag nöjd med min insats i dag. Bra simning, och bra start på cyklingen gav mig två minuters ledning tillsammans med Robert Kallin. Sedan vurpade jag när jag i en kurva och tappade ledningen... Jag fick huvudvärk 10 kilometer senare och tappade tempo. Det känns surt att sluta tvåa på grund av en vurpa, men det är sport antar jag...”

Nordén kroknade

Vinnartiden blev 3.52.59 och svensken var till slut tvåa, bara 30 sekunder efter. Trea blev dansken Mathias Petersen med Robert Kallin som näst bäste svensk på fjärde plats.

På damsidan såg även Lisa Nordén att ha en seger inom räckhåll. Efter en stark cykling gick hon ut med nästan fem minuters försprång till danskan Pernille Jensen, men svenskan kroknade och fick i loppets slutskede släppa om både Jensen och snabbt framstormande brittiska vinnaren Claire Hann. Nordén blev trea, 52 sekunder från segraren, och ännu en svenska, Åsa Lundström slutade fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.