Tysk satte banrekord på Ironman på Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

Tysken Jan Frodeno tog hem sin tredje titel i Hawaiis Ironman, vilket även räknas som världsmästerskap i grenen. Han gjorde det på nytt banrekord.

– Det är vårt Wimbledon, säger 38-åringen.

Frodeno, som vann OS-guld i Peking 2008, följde upp segrarna i på Hawaii 2015 och 2016 och såg till att det blev tyskt i topp i herrklassen för sjätte året i rad.

38-åringen vann överlägset på tiden 7.51.13 men han brydde sig inte om rekordtiden.

– Mina ben är helt slutkörda. Jag bryr mig inte om rekordet. Det är ett mästerskap, det är Wimbledon i vår sport, säger Frodeno enligt Reuters.

Tvåan, amerikanen Tim O'Donnell, gick under åtta timmar men var över åtta minuter efter.

Patrik Nilsson bröt efter halva maratonloppet

Svensken Patrik Nilsson, som sneglade på pallen, bröt efter halva maratonloppet då han låg på runt tionde plats.

– Det berömda Hawaii sänkte mig. Jag hade magproblem i hettan. Det suger att bryta men att göra det här måste vara en av de vanligaste anledningarna. Jag känner mig okej och formen är bra, skriver Nilsson på sitt Instagram.

Däremot tog sig Törebodasonen Jesper Svensson i mål i sin VM-debut. Han slutade 37:a på tiden 9.00.53, en tid han var missnöjd med men han ville ta sig i mål.

Om det varit tyskdominerat i herrklassen dröjde det ända till i år innan en tysk kvinan kunde vinna den klassiska tävlingen. Anne Haug vann efter ett starkt avslutande maraton och fick tiden 8.40.10.

En Ironman över full distans består av 3,8 km simning, 180 km cykel och 42,2 km löpning (maraton).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.