Världsmästaren från Långshyttan – lyfter tre gånger sin egen vikt

Uppdaterad
Publicerad

Eddie Berglund, 23, från Långshyttan har gjort världens främsta lyft i bänkpress genom tiderna.

Han väger 65 kilo och på VM i Finland i våras klarade han 211 kilo! Vilket betyder 3,24 gånger sin egen vikt.

Och han slog tvåan i tävlingen med 31 kilo.

– Det var en underbara känsla. Jag har slagit många världsrekord och blivit världsmästare flera gånger med det lyftet var min bästa upplevelse hittills, säger Eddie Berglund till SVT Sport.

Han tävlar i klassisk styrkelyft och bänkpress, utan hjälpmedel som den åtsittande tröjan, och har slagit 40 världsrekord och blivit världsmästare totalt 13 gånger. Han är kraftkarlen som tycks vara helt oslagbar. Inte nog med det, han är dessutom svensk mästare i tyngdlyftning. Förra året på SM-veckan blev det guld i alla tre grenarna.

Klassisk styrkelyft och bänklpress, utan hjälpmedel av den åtsittande tröjan.

– Det var häftigt och jag är den ende som lyckats med den bedriften. Jag tränar minst tre timmar om dagen. Äter rätt hela tiden. Det går inte att slarva med några detaljer om man ska lyckas. Sen är jag väl född med rätt gener för att bli framgångsrik i dom här sporterna.

En riktig stålman

Han jobbar på stålverket (Erasteel) i Långshyttan i södra Dalarna. Han berättar att styrkan har funnits i släkten i generationer.

Hans pappa Per blev världsmästare fem gånger och byggde ett litet  gym hemma i huset där Eddie började träna redan som 7-åring.

– Har ingen aning om hur många hundratals kanske tusentalts timmar vi tillbringat i gymmet. Eddie har verkligen en vilja utöver det vanliga och han har dom ”rätta vinklarna” för att bli bra i styrkelyft, säger Per Berglund.

Dessutom är lillasyster Donna Berglund, 21, också världsmästare. Hon tog JVM-guld i våras. Och farbror Lars har också han varit framgångsrik i kraftsporter med bland annat ett SM-guld i armbrytning.

Eddie Berglund är tidernas främste i bänkpress och rankad etta i världen (efter det poängsystem som används. Sin egen kroppvikt x det antal kilo man lyfter).

Nya rekord på gång

Och han finns naturligtvis med som en av de stora profilerna under SM-veckan som inleds i morgon. Redan första dagen tävlar han i tyngdlyftning.

– Jag hoppas så klart att ta SM-guldet men också klara EM-kvalgränsen. Sen känns det som att det nog kan bli nåt världsrekord i styrkelyft eller bänkpress. Eller varför inte i båda...?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.