Patricia Strenius lyfte EM-guld Foto: TT

Patricia Strenius lyfte historiskt EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Patricia Strenuis tog guld i 69-kilosklassen på EM i tyngdlyftning i Bukarest, Rumänien.
Med totalt 230 kilo blev hon den första svenska europamästaren på 69 år och hon satte dessutom nordiskt och svenskt rekord.
– Patricia har överträffat alla förväntningar, säger tränaren Anders Andersson till SVT Sport.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det är lite förvånande, jag visste att jag var favorittippad men det har gått så fort. Jag är rätt ny i sporten och helt plötsligt är man europamästare, säger Patricia Strenius till SVT Sport.

Karlskronatjejen tog 99 kilo i ryck och 131 kilo i stöt vilket gav silver respektive guld. Och med totalt 230 kilo blev hon historisk europamästare.

– När jag väl tagit mig igenom ryck kände jag att jag hade en bra dag. Sen är stöt min grej och där kunde jag bara ösa på. Tränarna har också varit jättebra i dag, det var ett bra teamwork.

Inte sedan 1949 har en svensk tagit hem titeln. Då var det Arvid ”Starke Arvid” Andersson som gjorde det och nu blev Strenius den första svenska kvinnan någonsin att vinna EM-guld.

Svenskt och nordiskt rekord

Med 131 kilo i stöt satte hon dessutom nordiskt rekord och totalen, 230 kilo, är svenskt rekord. Superlativen haglade från tränaren Anders Andersson.

– Det är fantastiskt, det finns inte ord, en enastående prestation. Vi är helt utmattade här, säger han till SVT Sport.

Inspirerades av Roos

Det är Sveriges andra totalmedalj hittills i EM. I onsdags fick Strenius se landslagskollegan Angelica Roos ta silver i 58-kilosklassen.

– Vi har följt varandra och tränar så mycket vi kan tillsammans. Vi har alltid lyckats glädjas åt varandras framgångar och det är klart att det var inspirerande att se henne stå på pallen, säger Strenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer