Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-medaljören stängs av för dopning – tredje gången för tredje landet

Uppdaterad
Publicerad

Tyngdlyfterskan Cristina Iovu har åkt fast tre gånger för dopning.
För tre olika länder.
Nu hotas hon av livstids avstängning.

26-åringen ska inte ha testat positivt för någon substans, men är provisoriskt avstängd en tredje gång på grund av vittnesmål och dokumentation som lämnats in till internationella tyngdlyftningsförbundet IWF.

– Vi hanterar inte fallet själva, eftersom Cristina Iovu har anlitat advokater och hanterar det själv med dem. Vi hoppas få veta mer snart, säger rumänska förbundets generalsekreterare Alex Padure.

Iovu har tävlat för Moldavien, Azerbajdzjan och nu senast för Rumänien. Under 2012 tog hon ett OS-brons i London i 53-kilosklassen. Bara några månader efter spelen bytte hon land till Azerbajdzjan men var en av 18 tyngdlyftare som fälldes för steroidanvändning på ett träningsläger 2013.

Då stängdes hon av i två år och tävlade aldrig för landet igen. 2016 åkte Iovu fast i IOK:s återtestning av tidigare prov och blev då av med bronsmedaljen från OS. Men på grund av en teknikalitet kunde hennes då fyraåriga avstängning hävas. Hon hade blivit informerad om sin första avstängning efter hon blev informerad om den andra.

När hon tävlade i 55-kilosklassen på VM i Turkmenistan i november var det för Rumänien, dit hon har familjeband. Nu var hon med på internationella styrkeförbundets dopningslista och är därmed en av 13 tyngdlyftare som stängts av under året. Nu hotar livstids avstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer