Daniela Gherman tog brons i tyngdlyftnings-EM i Albanien. Foto: Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Talangens revansch efter petningen från VM: EM-brons

Uppdaterad
Publicerad

Daniela Gherman, som petades från VM i vintras på grund av en konflikt med tyngdlyftningsförbundet, har nu äntligen ett färskt EM-brons i ryck.

Det medaljgivande lyftet i albanska Tirana landade på 96 kilo.

– Det var en bra kamp och nervöst såklart, säger 24-åringen till tyngdlyftningsförbundets hemsida.

Tyngdlyftning avgörs i delmomenten ryck och stöt. Ryck innebär att man i ett drag för stången från marken till raka armar ovanför huvudet, medan stöt genomförs i två moment – där man först vänder upp skivstången från marken till axlarna och sedan stöter upp stången till raka armar ovanför huvudet.

Gherman var under EM i Albanien tillbaka på den internationella tävlingsscenen efter ett uppehåll efter att ha hamnat i konflikt med förbundet efter EM i Moskva 2020.

”Hade velat ha med mig mina bästa vikter”

Och nu fick hon, som tävlar i 64-kilosklassen, äntligen med sig ett brons efter att ha ryckt som mest 96 kilo. I stöten blev maxvikten 111 kilo, vilket räckte till en sjundeplats i momentet. I totalen blev hon därför fyra.

– Det är klart det är positivt och att jag är glad. EM-brons är kul för Sverige och mig. Men jag hade velat ha med mig mina bästa vikter och guld. Stöten skulle jag ha tagit högre vikter i, säger Daniela Gherman till förbundets hemsida.

Gherman är med sitt personbästa om 103 kilo i ryck och 122 kilo i stöt innehavare av det svenska rekorden i sin viktklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.