Nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard ser ut att bli den första transpersonen i OS. Foto: TT

Tyngdlyftare kan bli första transpersonen i OS

Uppdaterad
Publicerad

Rankad som 16:e bästa i världen.

Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard, 43, ser ut att bli den första transpersonen att delta i ett OS.

Nya Zeeland har inte tagit ut sin trupp till OS i Tokyo, men landet har lättat sina kvalkriterier till följd av coronapandemin och Laurel Hubbard ser ut att kunna kvalificera sig.

Landets olympiska kommitté skriver att det är ”väldigt troligt” att de kommer att skicka ett antal tyngdlyftare inklusive Hubbard.

Tidigare tävlat som man

Hubbard föddes i en manlig kropp, men bytte kön till kvinna i 30-årsåldern. Tidigare tävlade hon som man, men fick tillåtelse att börja tävla med damerna sedan hon visat tillräckligt låga testosteronnivåer.

43-åringen siktar på att delta i +87-kilosklassen där hon i nuläget är rankad 16:e i världen.

Nya Zeelands olympiska kommitté skriver att alla som blir uttagna till OS kan räkna med deras fulla stöd.

”Nya Zeelands lag har en stark kultur av omtänksamhet, inkludering och respekt för allt”, skriver de i ett uttalande.

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter transpersoner att tävla såvida testosteronnivåerna är tillräckligt låga, under 10 nanomol per liter. Det kriteriet uppfyller Hubbard.

Försökt stoppa henne

Det australienska tyngdlyftningsförbundet har tidigare försökt stoppa henne från tävlingar med argumentet att fysiken hon utvecklat som man innan könsbytet ger henne en fördel.

”Det nuvarande kriteriet och hur det används riskerar att devalvera damernas tyngdlyftning samt avskräcka kvinnligt födda idrottare att satsa på sporten på elitnivå i framtiden”, skriver de i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.