Enkel U21-seger efter drömstart

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens svenska U21-hjältar har svårt att slå sig in i A-landslagets startelva. Samtidigt har det ”nya” U21-landslaget inlett resan mot ännu ett mästerskap. Hemma mot Estland blev det en bekväm seger med 5–0.

”Jag tror inte att de hade ett enda avslut på mål”, säger förbundskapten Håkan Ericson till SVT Sport.

Faktum är att matchen var avgjord redan efter mindre än en kvart. Då hade Estland ådragit sig en målchansutvisning, Gustav Engvall givit Sverige ledningen och Melker Hallberg utökat densamma. Båda målen tillkom efter inlägg från högerkanten.

Ett Sverige med en man mer dominerade matchbilden fullständigt. Gustav Engvall visade sin genombrottstyrka när han bröt en slarvig estländsk passning, spurtade sig fri i djupled och kyligt rundade målvakten: 3–0 efter en halvtimme.

U21-landslaget

– Jag sa åt Gustav att inte fundera så mycket på att göra mål, att ta bort det fokuset. Han är väldigt duktig i djupled och en länk i spelet när vi bygger upp och sätter press på försvaret. Det är en väldigt duktig spelare, säger Håkan Ericson till SVT Sport.

”Betydligt bättre än Estland”

Sverige slog av på tempot tidigt i andra halvlek och kontrollerade matchen. Inhoppande Ferhad Ayaz bidrog ändå med fin fart, blev tvåmålsskytt i slutminuterna och fastställde slutresultatet 5–0.

– Vi var betydligt bättre än Estland. Vi var spelförande men fick förstås hjälp på traven när de fick en man utvisad tidigt. Jag är väldigt nöjd med hur vi genomförde matchen. Vi visade upp ett fantastiskt passningsspel. Det var kul att se, säger Ericson.

Noterbart är att endast tre spelare i den svenska startelvan, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Kristoffer Olsson, ingick i den trupp som i somras tog ett sensationellt U21-EM-guld.

”Tuffaste bortamatchen man kan ha”

Segern innebär att Sverige har full pott i kvalet till U21-EM 2017, efter två spelade matcher. Laget ligger på andra plats i kvalgruppen, tre poäng efter Kroatien som dock har en match mer spelad.

På tisdag väntar en mycket viktig och intressant match för svensk del, borta mot grupptrean Spanien.

– Det blir en match av helt annan karaktär än de två vi har spelat. Polen var en bra motståndare men det är klart att Spanien är ett par klasser vassare. Det är den kanske tuffaste bortamatchen man kan ha i Europa just nu, säger Ericson och fortsätter:

– Det ska bli intressant att se vad vi som lag kan göra åt det.

Sveriges startelva

Anton Cajtoft – Linus Wahlqvist, Victor Nilsson Lindelöf (K), Joakim Nilsson, Ludwig Augstinsson – Muamer Tankovic, Alexander Fransson, Melker Hallberg – Kerim Mrabti, Gustav Engvall, Kristoffer Olsson.

Ersättare: Jesper Johansson – Adam Lundqvist, Simon Sandberg, Noah Sonko Sundberg, Erdal Rakip, Ferhad Ayaz, Gustaf Nilsson.

Ej spel: Pa Konate, Arber Zeneli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-landslaget

Mer i ämnet