Lina Korsgren överlägsen damsegrare: ”Fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick Lina Korsgren ge sig mot Britta Johansson Norgren. Men i år fick Korsgren revansch då hon vann en överlägsen seger i Vasaloppet.

– Det här var något helt unikt, jag hade så sjukt bra skidor. Jag kände redan på startrakan att jag åkte ifrån killarna, säger Korsgren till SVT Sport efter de 90 kilometerna.

Hon sträckte armarna i skyn på upploppet innan hon tog mot kransen.

Vasaloppet

Därmed gjorde hon om 2018 års bedrift. Fjolårsvinnaren Johansson Norgren försökte bjuda motstånd men orkade inte följa i spåret. Korsgren ryckte mellan Evertsberg (42 km kvar) och Oxberg (28 km) och skaffade sig snabbt en lucka på två minuter som sedan bara växte.

– Jag vet inte när jag åkte ifrån Britta men jag tror att jag åkte ifrån henne utför från Evertsberg. Jag njuter mer av segern nu än för två år sedan, säger Korsgren som tror hon hade bättre skidor än Johansson Norgren.

– Det var en fantastisk triumffärd för henne, säger SVT Sports expert Anders Blomquist om Korsgrens fina vinst.

Hyllades av manlig rysk världsåkare vid målgång

Framför henne på upploppet åkte den ryske världsåkaren Ilja Tjernousov, brons på femmilen i OS 2014, som blivit rejält trött. Precis före mål visade Tjernousov sin uppskattning och släppte förbi Korsgren med kransen. Hon var 57:e åkare totalt i mål. Med tiden 4.41.02 var hon dryga kvarten efter herrsegraren Petter Eliassen.

– Det är ju fantastiskt, ännu ett rekord, jublar Korsgren.

Att vara 57:a totalt är den bästa damplaceringen i Vasaloppets historia. 

En sliten Johansson Norgren var över sex minuter efter Korsgren i mål som tvåa. Det blev ombytta roller mot Tjejvasan förra lördagen. 

– Jag är så sjukt, sjukt trött och är så glad över att det är över. Det kändes bra till Evertberg. Jag hoppas att folk förstår hur sjukt bra Lina gjort det här, hon var så stark i dag är otrolig på att toppa formen, säger Johansson Norgren.

Resultat Vasaloppet damer:

1) Lina Korsgren, Sverige, 4.41.02

2) Britta Johansson Norgren, do, +6.09

3) Katerina Smutna, Tjeckien, +8.23

4) Ida Dahl, Sverige, +9.48

5) Kari Vikhagen Gjetnes, Norge, +10.23

6) Laila Kveli, Norge, +12.17

7) Thea Krokan Murud, do, +12.23

8) Jenny Larsson, Sverige, +16.55

9) Emelie Fleten, Norge, +17.31

10) Heli Heiskanen, Finland, +27.52

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet