Petter Eliassen. Foto: TT

Eliassen vann Vasaloppet efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Norge fortsätter dominera i Vasaloppet på herrsidan. I år vann Petter Eliassen före landsmannen Stian Hoelgaard i en dramatisk spurtuppgörelse.
– Det var väldigt roligt och jag är otroligt glad och rörd, säger Petter Eliassen till SVT Sport.

Inför Vasaloppet var det stora samtalsämnet snöbristen i Dalarna. Senaste dagarna har det dock snöat och när klassiska skidloppet startade var det ett ymnigt snöfall. Trots snöfallet satte eliten upp ett högt tempo. Vid i spurtpriset Mångbodarna var tätklungan minuter snabbare än förra året.

Vid Evertsberg – som är drygt halvvägs – hade tätgruppen med sju åkare en marginal på knappa minuten till en andra klunga och en bit längre ned fanns den stora klungan. Till den nästa sista kontrollen som är Hökberg hade Petter Eliassen och Stian Hoelgaard spräckt fältet med en ledning på dryga halvminuten. En ledning som duon behöll till Eldris med 9 kilometer in till mål.

Dramatisk spurt

Det skulle också bli en en spurtuppgörelse mellan Petter Eliassen och Stian Hoelgaard. Där vann Petter Eliassen på tiden 4,25.14 med sju tiondelar före Hoelgarrd. Trea slutade landsmannen Torleif Syrstad. Bästa svensk blev Klas Nilsson, från Skellefteå, som slutade femma med knappa minuten efter Eliassen.

– Jag är jätteglad och det är en maximal glädje. Det var väldigt roligt och jag är otroligt glad och rörd, säger Petter Eliassen till SVT Sport.

Segern i Vasaloppet var Eliassens andra då han också vann 2015.

– Det här är en av mina största upplevelser och i dag var målet att laget skulle vinna och jag ville verkligen vinna. Att jag skulle ta det på slutet trodde jag inte, men han (Hoelgaard) var nog väldigt sliten, säger han.

Besviken tvåa

Efter mål var det en besviken Stian Hoelgaard som har fem pallplatser i Vasaloppet, men fortfarande har han ingen seger.

– Jag har varit på pallen flera gånger och hade som mål att vinna. I dag hade jag alla tiders möjlighet, säger en besviken Stian Hoelgaard till SVT Sport.

Efter mål kunde han inte känna någon glädje till pallplatsen.

– Nä inte i dag, dessvärre, säger han.

Norge har nu åtta raka segrar i Vasaloppet. Senast en svensk vann var 2012 då Jörgen Brink vann på rekordtiden 3,38.41.

Distans: 90 km mellan Sälen och Mora.

Antal anmälda: 15 800.

Vädret: Enligt prognosen blir det ymnigt snöfall hela dagen från Sälen till Mora och ett par minusgrader. Det talar för att det blir en spurtstrid om segern.

Flest segrar, herrar:

9: Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (1943, 1945–1951 och 1953)

7: Janne Stefansson (1962–1966, 1968 och 1969)

4: Arthur Häggblad (1933, 1935, 1937 och 1940), Jan Ottosson (1989, 1991, 1992 och 1994)

Damer:

4 segrar: Sofia Lind (1997, 1999, 2004 och 2005).

Rekordtider:

Herrar: Jörgen Brink, 3.38.41.

Damer: Vibeke Skofterud, 4.08.2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.