Prins Carl Philip åkte Vasaloppet för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philip var en av 15 800 startande i Vasaloppet 2019.

Första gången en i svenska kungafamiljen åker riktiga Vasaloppet på över 40 år.

Trött och sliten, men glad och nöjd, kom han i mål på tiden 8.46.12, efter att ha genomfört en ovanligt tuff upplaga av det klassiska loppet.

Vid starten i Sälen stod Prins Carl Philip redo för att ta sig till Mora och åka Vasaloppet. Carl Philips första start i klassikern, prinsen har tidigare åkt i öppet spår 2004 och Skejtvasan 2012.

Den senaste i svenska kungafamiljen som åkte Vasaloppet var kung Carl XVI Gustaf 1977, konungen gick då i mål på tiden 8.12.41. Tio respektive tjugo år senare åkte Carl XVI Gustaf i öppet spår, med ett personligt rekord på 7.09.45.

Vasaloppet

Prins Carl Philip åkte på 6.21.52 när han åkte i öppet spår.

– Det var 15 år sedan, det här är något i hästväg, säger Prins Carl Philip till fotbollsexpert tillika Vasaloppsreporter Daniel Nannskog vid Hökberget med 1,2 mil kvar av Vasaloppet 2019.

För TT berättade han senare att han varit magsjuk under gångna veckan.

– Det var kämpigt. Det var som att åka i socker hela vägen. Visst hade man kanske önskat en bättre tid, men målet blev att komma i mål, säger prins Carl Philip, sedan han efter målgången hälsats välkommen av hustrun och prinsessan Sofia samt prinsarna Alexander och Gabriel.

Håll koll på Carl Philip och så klart dina nära och kära här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet